Doktor Adayı Yabancı Öğrenciler İşaret Dili Öğreniyor

OMÜ Tıp Fakültesinde yabancı 63 öğrenci, işitme engellilerle iletişim kurabilmek için seçmeli ders olarak verilen işaret dili eğitimi alıyor Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Akbulut: 'Türkçe'deki bazı kavramları da işaret dili sayesinde öğrenmiş oluyorlar. Böylece hem işaret dili hem de Türkçeyi öğrenmiş oluyorlar' Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi İranlı Huseyni: 'Sonuçta doktor olduktan sonra bizim görevimiz tüm insanlara, din, dil, ırk, milliyet hiçbir şey fark etmeden hizmet etmek, onların hepsini iyileştirmek'

RECEP BİLEK - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 63 yabancı öğrenci, doktor olduktan sonra işitme engellilerle iyi iletişim kurarak dertlerine derman olabilmek için işaret dili de öğreniyor.

Samsun Engelliler Federasyonu ve OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı iş birliğinde 2013 yılından bu yana seçmeli ders olarak verilen işaret dili eğitimine, Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA) Samsun Öğrenci Topluluğu üyeleri de katılıyor.

Program kapsamında son 3 yılda 500'ün üzerinde öğrenci işaret dili eğitimi alırken, farklı ülkelerden gelen tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi 63 genç de işitme engellilerle iletişim kurabilmek için işaret dili öğreniyor.

Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işaret dili eğitimi seçmeli dersinin 2013 yılının aralık ayından itibaren OMÜ Tıp Fakültesi ile iş birliğinde yürüttükleri bir çalışma olduğunu söyledi.

İşitme engellilerin doktora gittiği zaman dertlerini anlatamadıklarını belirten Akbulut, 'Doktorlarla iletişim kuramıyorlar. Tıp fakültesine bunu ders olarak alalım dedik. Tıp fakültesinde ders olarak okutuluyor.' dedi.

EMSA Samsun Öğrenci Topluluğu üyelerinin 2013 yılında kendilerini ziyarete geldiklerinde işaret dili eğitimi almak istediklerini belirtmeleri üzerine çalışma başlattıklarını dile getiren Akbulut, şöyle devam etti:

'Bize, 'işaret dili eğitimi almak istiyoruz' dediler. Oradaki akademisyen arkadaşlar seçmeli ders olması kanısına vardılar. Planlı bir şekilde devam ediyor. Bu, Türkiye'de örnek bir çalışma. Sonuç da getiren bir çalışma. Fakültede 8 dönemde 500'ün üzerinde öğrenci eğitim aldı.'

İngilizce eğitim alan yabancı öğrencilerin işaret dilini seçtiğini ifade eden Akbulut, öğrencilerin işitme engellilerle etkinlik yaparak kaynaşmalarını sağladıklarını da aktardı.

Akbulut, 'Bu eğitimin içinde de işitme engelli arkadaşlarımızla kaynaşmaları yönünde bir etkinlik yaptık. Değişik arkadaşlıklar da geliştirdiler. Kısa film çekecekler, farklı etkinlikler yapacaklar. Yabancı öğrenciler de hem Türkçe öğreniyor hem de işaret dili öğreniyor. Türkçe'deki bazı kavramları da işaret dili sayesinde öğrenmiş oluyorlar. Böylece hem işaret dili hem de Türkçeyi öğrenmiş oluyorlar. İlgileri de çok yüksek.' ifadelerini kullandı.

Tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi Azerbaycanlı Sabina Guliova, işaret dili eğitiminin mesleki açıdan çok önemli olduğuna işaret ederek, 'Biz doktor olunca işitme engelli insanlarla iletişim kurmak için bize çok yardımcı olacak. Tıp fakültesinin tüm öğrencilerinin bu etkinliğe katılmasını isterdim. Doktorluk hayatımızda çok önemli.' dedi.

Azerbaycan diliyle Türkçe'nin birbirine çok yakın olduğunu söyleyen Guliova, 1 haftadır işaret dili eğitimi aldığını ve 300'den fazla kelime öğrendiğini aktardı.

Tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi İranlı Aras Rezaei ise 'Türkçe'yi 3 ayda öğrendim. Önceki dönemde arkadaşlarım işaret dili eğitimi almıştı. Ben de çok sevdim. Aslında o da bir yabancı dil. Ben de sevdiğim için ikinci dönem seçmeye karar verdim. Sonuçta onlar da içimizde yaşıyor. Biz de doktor olarak onlara da hizmet edeceğiz.' diye konuştu.

2. sınıf öğrencisi İranlı Sohrab Huseyni de işaret dili eğitiminin kendisi için büyük bir şans olduğunu aktararak, 'Bu ders bizde 2 senedir devam ediyor. Seçmek istedim. Sonuçta doktor olduktan sonra bizim görevimiz tüm insanlara, din, dil, ırk, milliyet hiçbir şey fark etmeden hizmet etmek, onların hepsini iyileştirmek. Örneğin, ileride derdini anlatamayan, dilini konuşamayan birisi geldiğinde de işaret dilini bilmemin benim için bir avantaj değil bir ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için seçtim.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA