Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Milletvekili Seçimleri

Ekonomik tedbirlerden bunalan vatandaşlar seçimlere ilgi göstermiyor Seçim kampanyalarında Kıbrıs sorunu ikinci planda kaldı Anketlere göre, Averof Neofitu başkanlığındaki Demokratik Seferberlik Partisi önde gidiyor.

LEFKOŞA – Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde 22 Mayıs’ta yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde adaylar son kozlarını oynuyor ancak bölgede halk seçimlere çok fazla ilgi göstermiyor.

Mali krizle mücadele kapsamında yönetimin uyguladığı ekonomik tedbirlerden bunalan vatandaşlar günlük yaşam mücadelelerine devam ederken, seçim sonuçlarının ülkedeki durumun değişmesine önemli bir etkisi olmayacağına inanıyor.

Milletvekili adayları seçimlerde mesajlarını iletmek için sosyal medyanın yanı sıra televizyon kanalları ve gazeteleri yoğun olarak kullanıyor. Seçim konuşmaları genellikle kapalı salonlarda gerçekleşiyor. Seçim afiş ve panolarının açık alanlara asılmasına izin verilmiyor. Lefkoşa’da, adayların az sayıdaki reklam resimlerinin dışında sokaklarda seçimleri hatırlatan başka bir şey bulunmuyor.

- Seçim kampanyaları

Daha önceki seçim öncesi dönemlere göre heyecansız geçen seçim kampanyalarında siyasi partiler ekonomik sorunlar ağırlıklı politika izlerken, Kıbrıs sorunu ikinci planda kaldı.

Seçim kampanyalarını daha çok televizyon kanalları ve sosyal medya aracılığıyla sürdüren siyasi partilerin söylemlerine ekonomi ve mali krizle mücadele çerçevesindeki kemer sıkma önlemleri damgasını vurdu.

Averof Neofitu başkanlığındaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) AB ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde bir politika izlerken, diğer partilerin mecliste çoğunluğu kazanmaları durumunda Güney Kıbrıs'ın tekrar uçuruma sürükleneceğini savundu.

İkinci büyük parti olan Andros Kiprianu liderliğindeki Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ise 3 yıldır iktidarda bulunan DİSİ hükümetini yanlış ekonomi politikası uygulamakla suçlayarak, iktidara gelmesi durumunda ülkenin yön değiştireceğini ve toplum içindeki eşitsizliklerin ortadan kalkacağını ileri sürdü.

Demokratik Parti (DİKO) ekonomik sorun ve Kıbrıs sorunu için bugüne katar uygulananlardan farklı bir çözüm planları bulunduğunu savundu.

Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK) ise seçim kampanyalarında ekonomik sorunun yanı sıra Kıbrıs sorununu da ön plana çıkarırken, diğer küçük partiler de mecliste farklı fraksiyonların yer almasının kararlara olumlu yönde etkili olacağını ileri sürerek seçmenlerden oy toplamaya çalışıyor.

- Anastasiadis

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, mali krizle mücadelede son üç yılda elde edilen kazanımların heba olmaması için Rum seçmenlere DİSİ’yi desteklemeleri çağrısında bulundu.

DİSİ’nin Lefkoşa’da gerçekleştirdiği son seçim mitinginde konuşan Anastasiadis, “DİSİ'nin yaptığı iyi şeylerin hiçbir nedenle inkar edilmemesi gerektiğini” ifade ederek, Güney Kıbrıs'ın mali krizden kurtulması ve çağdaşlaşmasına yönelik reformların 22 Mayıs seçimlerinden sonra da devam edeceğini söyledi.

Anastasiadis, seçimlerin hemen ardından meclise giren tüm partileri toplayarak birlikte çalışma teklifinde bulunacağını belirterek, Rum vatandaşlara çağdaş ve birleşmiş bir devlet teslim etmek için mücadele sözü verdi.

- DİSİ önde gidiyor

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde pazar günü yapılacak seçim öncesi yapılan son anketlerde Averof Neofitu’nun liderliğindeki DİSİ'nin az farkla önde gittiği bildirildi.

Rum medyasında yayımlanan anket sonuçlarına göre, DİSİ yüzde 24,5’lük oy oranı ile birinci sırada yer alırken en yakın rakibi AKEL'nin oy oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.

Anketlerde seçimlere katılan diğer partilerin oy oranı ise şöyle sıralandı:

DİKO yüzde 9,5, Dayanışma Hareketi (KA) ve EDEK yüzde 3,5, Çevreciler (KOSP) yüzde 3 ve Ulusal Halk Cephesi (ELAM) yüzde 1,5.
Kaynak: AA