Iğdır'da 'Dünya Göçmen Kuşları Günü' Paneli

Iğdır Üniversitesi’nde “Dünya Göçmen Kuşları Günü” konulu bir panel düzenlendi.

Iğdır'da 'Dünya Göçmen Kuşları Günü' Paneli
Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen ve büyük bir ilgi gören panele Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Emin Erdem’in yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

“Dünya Göçmen Kuşları Günü” adlı panel, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Turhan Irak moderatörlüğünde gerçekleşti. Programa konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisi Mete Türkoğlu, “Dünya Göçmen Kuşlar Günü, Kuşların Avlanması ve Ticareti” konulu konuşmasında; “Milyonlarca göçmen kuşun uzun mesafeler kat ederek yaptığı yolculuk, insanlar için hayati değer taşır. Kuşlar zararlı böceklerin baş düşmanıdır. Karaların çoğunun bulunduğu kuzey bölgelerine göç etmeselerdi ve yılın dörtte üçünü burada geçirmeselerdi, haşereler buralarda muazzam bir bitki katliamı yapardı. Baharda milyonlarca böcek, bitkiler üzerine yumurta bırakır. Bunlardan çıkan tırtıllar, kuşlar tarafından yenilerek kontrol altında tutulur. Çeşitli kurt, böcek ve çekirge yumurtalarını yiyerek mutlak bir kıtlığın önüne geçerler. Ticaret, bazen bir türün doğal ortamındaki neslini yok edebilmekte, bazen de ticaret ile taşınan bir tür başka bir ortamda doğaya bırakılır veya kaçar ise oradaki bir türün neslinin tükenmesine neden olabilmektedir” dedi.

Diğer bir panelist olan Yrd. Doç. Dr. Aysun Altıkat ise, “Küresel Kirlilik ve Ekolojik Dengeye Etkileri” konulu sunumunda, ekoloji bilimine ait terminolojiden, ekosistemlerdeki besin ve enerji akışından bahsederek, özellikle kirleticilerin bu sistemlere verdiği zararlara değindi. Yrd. Doç. Dr. Altıkat; "İnsanoğlu tarafından hava, toprak ve su kirlenmesi neticesinde ekolojik dengede kimi zaman geri dönüşümsüz tahribatlar oluştuğu, bu kirleticilerin yalnızca ülkelerin sınırlarında hapsolmadığı, tüm dünyayı da eşit oranda etkilediği görülmektedir. Özellikle küresel ısınmanın ivedilikle tedbir alınmadığı taktirde dünyadaki canlılığın sonunu getireceği aşikardır. İnsanlar karbon ayak izlerini küçültmez iseler, gelecek nesillere teslim edilecek bir dünya kalmayacağı görülmektedir" diye konuştu.

Panelde son konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Züleyha Bingül de, “Çevre Kirliliğinin Kuşlar Üzerinde Etkisi” konulu konuşmasında; “Genel anlamda yaban hayatı etkileyen, özelde ise yabani kuşların göç yollarını, beslenme ve üreme davranışlarını değiştiren ve sonuçta pek çok kuş türünün yok olmasıyla neticelenebilecek hava, toprak, su, gürültü ve ışık kirliliğidir” ifadelerini kullandı.

Dünyada bu alanda saygın bilim çevrelerince yapılmış çalışmalardan örnekler veren Bingül, kayıtlara geçen ve yüksek sayıda kuş ölümüyle sonuçlanan pek çok çevre felaketine değinerek dinleyicilere yaban hayatı korumaya yönelik tavsiyelerde bulundu.

Panel, soru cevap bölünün ardından sona erdi.
Kaynak: İHA