SAÜ'de 'İnşaat Mühendisliği Günleri'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik ile Teknoloji Fakültesi tarafından “İnşaat Mühendisliği Günleri” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte inşaat mühendisi adayı öğrencilere iş yaşamında başarılı olmayı sağlayacak tavsiyelerde bulunuldu.

SAÜ'de 'İnşaat Mühendisliği Günleri'
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin ikinci gününde, Allplan Bilgisayar Şirketi Pazarlama Müdürü Melih Dinekli ile STFA Yatırım Holding Grubu Sözleşme Müdürü Yusuf Çalık ve Göksa Yazılım mühendislik firmasından inşaat mühendisi Ali Osman Kahveci konuşmacı olarak yer aldı.

BIM (Building Information Modeling) yapı bilgi modeli hakkında bilgiler veren Melih Dinekli, modeli “3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının veya tesisin yaşam döngüsü boyunca tesise ve/veya projesine ait birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin yaratılması ve kullanılması sürecidir” şeklinde tanımladı.

BIM sürecinin bir program ya da ürün değil, bir yaklaşım olduğunu söyleyen Dinekli, “BIM uyumlu modellenmiş bir tasarım, üzerinde tuttuğu verilerle tüm proje boyunca kullanılabilecek bir 3 boyutlu veri bankası görevi görür” ifadelerini kullandı.

Mühendis öğrencilerin işlerinde farklı olmaları gerektiğine vurgu yapan Ali Osman Kahveci, “Mezun olan bir sürü inşaat mühendisi var. Farklı olmak zorundasınız. Bazı şeyleri farklı bilmelisiniz ve çözmelisiniz. Çözmezseniz sıradan bir inşaat mühendisi olursunuz. Tecrübenizi arttırmışsanız kabiliyetiniz çoksa daha iyi bir yere geliyorsunuz, daha iyi para kazanıyorsunuz” şeklinde konuştu.

İnşaat mühendis adayı öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kahveci, şunları söyledi: “İnşaat mühendisliği okuyan birisinin yazılım ve çizim programlarına merakı olması lazım. Eğer bilmiyorsanız öğrenmeye çalışın. Lütfen bu zamanları iyi değerlendirin. Çok güzel ve kıymetli zamanlar. Yapabiliyorsanız hiç ara vermeden yüksek lisansa devam edin. Araştırın, araştırmadan hiçbir şey olmuyor. İyi çalışmalar yapın, kendinizi donatın.”

Konuşmasında sözleşme mühendisliği konusunda bilgi veren Çalık, “Bir projeyi alırsınız baştan sona yönetebilirsiniz. Sözleşme mühendisi, iş güvenlikçi veya makine mühendisiyseniz mutlaka inşaat sektöründe makine parkı vardır o makine parkının idaresi, bakımı, onarımı, planlaması bunlarla ilgili görev yapabilirsiniz” diye konuştu.

Sözleşmelerin iş yaşamında çok önemli olduğuna dikkat çeken Çalık, “Ne noktada olursanız olun mutlaka önünüze değişik zamanlarda almış olduğunuz projelerle ilgili olaraktan devlette çalışıyorsanız yaptıracağınız işlerle ilgili olarak bir sözleşme metni önünüze koyulacaktır. Bu sözleşme metinleri belli detaylar kaçırıldığında çalışmış olduğunuz kuruma ciddi yaptırımların oluşmasına sebep olacak metinlerdir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: İHA