'Tramvay Üreten Bursa, Rüzgar Türbininde De Babayiğit Çıkarabilir'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi Toplantısı'nın konuğu olan TEİ Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, Bursa'nın sanayi tecrübesi ve altyapısı ile rüzgar türbini üretimi konusunda 'babayiğit' çıkarabilecek güce sahip olduğunu belirtti.

'Tramvay Üreten Bursa, Rüzgar Türbininde De Babayiğit Çıkarabilir'
Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, firmalar, kamu kurum temsilcileri ve akademisyenlerin de yer aldığı BTSO Raylı Sistemler Kümelenmesinin üyeleri, yılın ilk toplantısını oda hizmet binasında gerçekleştirdi.

Akşit, toplantıda koordinatörlüğünü yürüttüğü Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) Projesi'nin detayları ve üretim aşamaları konusunda bilgiler verdi.

Tamamen özgün olarak tasarlanan yerli rüzgar türbini projesinde kullanılan bazı parçaların Bursa'da üretildiğini bildiren Akşit, şunları kaydetti:

'Türkiye, sanayi alanındaki mevcut kapasitesi ve geçmişe dayalı tecrübesiyle rüzgar türbini imalatı yapabilecek potansiyele sahiptir. Bu sektörde de dünya piyasasını domine eden büyük güçler yer alıyor. MİLRES Projesi, firmalara ayrı bir vizyon ve ufuklar kazandırıyor. Devletin desteği ile ilk defa hayata geçen proje sayesinde firmalar kabiliyetini bir kez daha görme imkanı yakaladı. Bursa, sanayi altyapısı ile önemli merkezlerden biri. Projemizde bazı ağır büyük komponentlerin imalatını Bursa’da gerçekleştirdik. O nedenle milli rüzgar türbini sektörümüz gelişirken, Bursa sanayisi de bundan ciddi bir pay alabilir. BTSO liderliğinde Bursalı firmaların kümelenme faaliyetinde olmasını önemsiyorum. Bursa otomotiv ve makine sektörlerinden gelen ciddi birikimlerini ve tecrübelerini rüzgar enerjisi sektörüne çok kolay yansıtabilir. Aynı raylı sistemlerde çıkardığı gibi artık MİLRES gibi projelerin üstüne biraz daha değer katıp ticari hale getirebilecek babayiğitlerimiz, Bursa'dan çıkabilir diye düşünüyorum.”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan da Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden Bursa'nın gelecekte bu unvanını koruması için stratejik sektörlerde de payını artırması gerektiğini vurguladı.

Bu vizyon doğrultusunda BTSO olarak uzay havacılık savunma, raylı sistemler, rüzgar türbini sektörleri gibi birçok alanda kümelenme faaliyetlerini hayata geçirdiklerini aktaran Umutkan, 300’e yakın firmanın kümelenme içerisinde yer aldığını belirtti. Umutkan, 'Ülkemiz gelecek hedeflerine ulaşmasında iş dünyasındaki birlik ve beraberlik büyük önem taşıyor. Bizler de bu doğrultuda kümelenme faaliyetlerimiz ile firmalarımız arasındaki işbirliği kültürünü güçlendiriyoruz' ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi Yöneticisi Mehmet Demirci, BTSO Enerji Konseyi Yöneticisi Erol Dağlıoğlu, BTSO Çevre ve Temiz Enerji Konseyi Yöneticisi Mustafa Uysal ve sektör temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA