Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu

Komisyonda, iller arası görev yeri değişikliğinin aile bütünlüğü açısından yol açtığı sorunlar ve mevsimlik tarım işçiliğinin aile kurumuna etkileri konularında sunum yapıldı.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu'nda, Devlet Personel Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcileri, naklen veya atama ile iller arası görev yeri değişikliğinin aile bütünlüğü açısından yol açtığı sorunlar ve mevsimlik tarım işçiliğinin aile kurumuna etkileri konularında sunum yaptı.

Devlet Personel Başkanlığı Hukuk ve Mali Daire Başkanı Davut Kır, çalışma yaşamında naklen veya atama ile iller arası görev yeri değişikliğinin aile bütünlüğü açısından yol açtığı sorunlar, bu sorunlara dair öneriler üzerine sunum gerçekleştirdi.

Devlet memurlarının yer değiştirme, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme ve naklen atanma suretiyle atandıklarını anlatan Kır, kurumlar arası nakillere ilişkin bilgi verdi.

Devlet memurları, hakim, savcı, askeri personelin aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kır, başka yerde teşkilatı bulunmayan kurumlarda çalışan kamu personelinin aile birliğinin sağlanamamasını gündeme getirdi.

Kurumların hizmet gerekleri ile aile birliğinin sağlanmasında ikilem yaşadığına dikkati çeken Kır, kurumlar arası koordinasyon sağlanmasında güçlüklerin yaşandığını belirtti.

Kır, 'Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğinde uygulama birliğini sağlayacak temel kriterlerin kanunla belirlenmesi zorunluluk.' dedi.

- 'Mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Temsilcisi Dilek Yüksel de mevsimlik tarım işçiliğinin aile kurumuna etkileri, aile fertlerinin maruz kaldıkları sorunlar ve çözüm önerileri üzerine sunum yaptı.

Yüksel, 2010 yılında uygulanmaya başlanan 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi'ne ilişkin bilgi sundu. Proje kapsamında tarım işçilerine dair tespit edilen sorunlara değinen Yüksel, tarımda göçün ailece yapılmasının sıkıntı yarattığını kaydetti.

Mevzuat, sağlık, barınma, eğitim, ulaşım gibi sorunları yaşandığına işaret eden Yüksel, şu önerilerde bulundu:

'Mevsimlik tarım işçilerinin iş ve sosyal güvenlik hukuku kapsamına alınmasını sağlayacak şekilde mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır. Mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerinin bulaşıcı hastalıklara karşı sağlık taramaları bebek, gebe ve kadınların takipleri düzenli yapılmalı. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için yoksul aileler belirlenmeli. İllerde ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların yer aldığı toplulaştırılmış geçici yaşam alanları oluşturulmalı.'

Yüksel, mevsimlik işçilerin çocuklarını okula göndermeleri konusunda kolaylık sağlanması ve ulaşımda gerekli denetimlerin yapılması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğine bildirdi.

- 'Çiftlere evlilik danışmanlığı veriyoruz'

Aile Hekimi Dr. Harika Aşkım Topalsakallıoğlu, aile hekimleri tarafından, evlenme talebinde bulunanlara yönelik yapılan işlemler ile verilen eğitim ve bilgilendirmenin niteliği, bu süreçte karşılaşılan sorunlara dair çözüm önerileri üzerine sunum gerçekleştirdi.

Topalsakallıoğlu, çiftlere evlilik danışmanlığı verdiklerini, kapsamlı bir uygulamanın söz konusu olduğunu belirtti.

Verilen programla bireylerin sağlıklı, eşit, sorumlu ilişkiler ile cinsel bilgi ve davranış kapasitelerini geliştirebilmeleri, üreme sağlığıyla ilgili kararlarını güvenli vermelerinin hedeflendiğini aktaran Topalsakallıoğlu, 'Evlilik öncesi danışmanlık hizmetleriyle sağlıklı aile yapısı, üreme sağlığı, günümüzde artan bulaşıcı hastalıklar, akraba evliliği, genetik geçişli hastalıklar, kalıtsal kan hastalıklarıyla ilgili danışmanlık hizmetleri veriliyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA