Gümrük Bakanı Tüfenkci, İZTO Heyetini Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bakanlığımızla müşterek çalışarak önümüzdeki günlerde son halini vererek, bu şekilde tacirlerin, esnafın Çek Yasasındaki iyileştirme taleplerini de karşılamış olacağız. Karşılıksız çek anlamında çok büyük bir yazılma oranı yok ama algı olarak çeke güven azaldığı için belki de insanlar çek kabul etmiyorlar” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu’nda İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Tüfenkci, İzmir’in ülke için önemli bir kent olduğunu belirterek, İzmir’in önemli kamusal yatırımlar alan illerin başında geldiğini söyledi.

İzmir’in gelişmesi noktasında lojistiğin, limanların ve ulaşımın önemli olduğunu dile getiren Tüfenkci, "İzmir, altyapı ve ulaşım konusunda önemli bir merkez. Bunun değerlendirilmesi lazım. Sorunları çözme noktasında Bakanlık olarak kendi alanımız içindeki hususlarda gerekli incelemeleri yaparak inşallah adım atarız" şeklinde konuştu.

Çek Yasası ile ilgili düzenlemeleri Bakanlık olarak tamamladıklarını hatırlatan Tüfenkci, "Adalet Bakanlığımızla müşterek çalışarak önümüzdeki günlerde son halini vererek, bu şekilde tacirlerin, esnafın Çek Yasasındaki iyileştirme taleplerini de karşılamış olacağız. Karşılıksız çek anlamında çok büyük bir yazılma oranı yok ama algı olarak çeke güven azaldığı için belki de insanlar çek kabul etmiyorlar. Çek kabul edilmeyince yazılan çek sayısı makul düzeylerde görülüyor. Ticarette algı her şeydir, imaj her şeydir. Madem çeke olan güven önemli, çeki tekrar ticari hayatta güvenli unsurlardan biri haline getirmemiz gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Şirket kuruluşlarının basitleştirilmesiyle ilgili çalışmaların da tamamlandığını ifade eden Bakan Tüfenkci, "Türk Ticaret Kanunu’nda yapacağımız değişikliklerle beraber şirket kurma 8 güne kadar çıkabiliyordu, biz bunu en fazla 3 güne indirdik, maliyetlerini de 750 liraya kadar düşürmüş olduk. Tasfiyelerini de kısalttık. Bekleme süresini 1 buçuk yıldan 6 aya kadar çektik” diye konuştu.

Kaynak: İHA