Tunus'ta Dini Hoşgörünün Sembolü Açıklaması El-Kaf Kenti

Farklı din mensuplarının yıllarca kardeşlik içerisinde yaşadığı ElKaf kenti, hoşgörü kültürüne örnek teşkil ediyor.

Tunus'un kuzeybatısında farklı din mensuplarının yıllarca kardeşlik içerisinde yaşadığı El-Kaf kenti, hoşgörü kültürünün en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Eski Romalılar tarafından 'Sicca Veneria' olarak adlandırılan kentin ortasında, cami, kilise ve sinagog bulunuyor. Son dönemlerde dünyanın gündemini meşgul eden 'dini aşırılıklara' rağmen, kentte hala üç dinin mensupları kardeşlik ve hoşgörü içerisinde hayatlarını idame ettiriyor. Yüzyıllardır bu kentte, komşu olan farklı dinlere mensup insanlar, öldükten sonra da yan yana bulunan mezarlıklara gömülüyor.

El-Kaf Kenti Bakım ve Geliştirme Derneği Başkanı İmar Silcan AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'El-Kaf kenti, birçok dini kucaklaması ve birçok dinin mabedine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Kentin ortasında bulunan mabetler de bunu gösteriyor. Sinagog, Sidi Bu Mahluf Camisinin yakınında bulunurken, Sidi el-Bakuş Camisinin karşısında da bir kilise yer alıyor' dedi.

El-Kaf Gelenek Görenek Müzesi eski müdürü Salim el-Arusi ez-Zevari de '1881'de Tunus, Fransız sömürgeciler tarafından işgal edildiğinde burada 600'ü Yahudi 3 bin aile yaşıyordu. Altmışlardan seksenlere kadar Yahudiler ve Hristiyanlarla aynı mahallede yaşıyorduk ve inançlarımıza rağmen sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaşıyorduk.' diye konuştu.
Kaynak: AA