2. Crans Montana Forumu

Fas Kralı 6. Muhammed: 'Afrika'nın artık uluslararası işbirliğinin konusu değil ortağı olması gerekiyor. Uzun yıllardır sömürgeci ülkeler tarafından taksim edilmenin acısını yaşayan Afrika'nın tarihi ve coğrafi haklarını geri almasının zamanı geldi'

Fas Kralı 6. Muhammed, Afrika'nın tarihi ve coğrafi haklarını geri almasının zamanı geldiğini söyledi.

Batı Sahra'da Fas'ın kontrolündeki Dahkla kentinde düzenlenen 'Afrika ve Güney-Güney İşbirliği' konulu 2. Crans Montana Forumu başladı.

Fas Kralı 6. Muhammed foruma gönderdiği ve Dahkla Valisi Yanca Hattat tarafından okunan mesajında, 'Afrika'nın artık uluslararası işbirliğinin konusu değil ortağı olması gerekiyor. Uzun yıllardır sömürgeci ülkeler tarafından taksim edilmenin acısını yaşayan Afrika'nın tarihi ve coğrafi haklarını geri almasının zamanı geldi' ifadesini kullandı.

Afrika halklarının zengin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Kral Muhammed, tüm kıtaya, çevre ve iklim sorunlarıyla ilgili tartışmalarda söz söyleme çağrısında bulundu.

Fas ile Polisario Cephesi arasındaki Batı Sahra konusuna da değinen Muhammed, Batı Sahra'nın, insani ve ticari ilişkilerin buluşma noktası ve kuzey ile güney arasında bilgi akışının sağlandığı bir toprak parçası olması için yeni bir vizyon geliştirdiklerini kaydetti.

Kral Muhammed, Batı Sahra'nın Afrika ekonomisinde rol oynayacak ve Afrika ile kuzeyi birbirine bağlayan bir köprü olmasını sağlayacak yeni bir kalkınma planı geliştirmek istediklerini belirtti.

Forum'da konuşan eski Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ise Afrika'nın dışarıdan hazır kalkınma programları ithal etmek yerine kendi programını üretmesi gerektiği üzerinde durdu.

Klaus, 'Afrika'nın yabancı uzmanlar önünde eli kolu bağlı kalmadan kendi yolunu çizmesi, maddi ve beşeri kaynaklarından istifade etmesi gerekiyor.' dedi.

İsviçre merkezli bir organizasyon olan Crans Montana Forumu'na yaklaşık 100 ülkeden bakan, yetkili ve uzmanlardan oluşan binden fazla kişi katılıyor. 22 Mart'a kadar sürecek forumda güney ülkeleri arasındaki işbirliği ve çevre sorunları ele alınacak.

Kaynak: AA