Güney İle Kuzey Kore Arasındaki Gerginlik

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi yetkilileri, Kuzey Kore'nin siber saldırılarının arttığı uyarısında bulundu.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin düzenlediği siber saldırıların arttığını açıkladı.

Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) yetkilileri, basına kapalı düzenlenen parlamento komitesi toplantısında milletvekillerine Kuzey Kore'nin düzenlediği siber saldırıların geçen ay içinde ikiye katlandığına dair rapor sundu.

Açıklamada Kuzey Kore'nin, Güney Kore demir yolu kontrol sistemi ve finansal kuruluşlarının bilgisayar ağlarını ele geçirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edildi.

NIS, Kuzey Kore'yi, ülkedeki 40 dışişleri personeli ve askeri yetkilinin akıllı telefonlarına izinsiz girerek yazılı ve sesli mesajlarını çalmakla suçladı.

Seul hükümeti, daha önce de Kuzey Kore'yi siber saldırı düzenlemekle suçlamış ancak Pyongyang yönetimi iddiaları reddetmişti.

Pyongyang'ın 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi (BMGK), bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını kısa bir süre önce oy birliğiyle kabul etmişti.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretme kabiliyetini kısıtlamak amacıyla ek yaptırım kararları aldığını açıklamıştı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'ye önemli doğal kaynakların ihraç edilmesini engelleyen BMGK kararının yanı sıra Seul hükümetinin son 180 gün içinde Kuzey'e giden gemilerin ülkeye dönüşünü yasakladığı bildirilmişti. Bu yasak, Rajin-Khasan projesi kapsamında Rusya'dan Kuzey Kore yoluyla yapılan kömür sevkiyatının da durması anlamına geliyor. Seul'ün yaptırım kararları kapsamında, Kuzey'in nükleer ve füze programlarıyla bağlantısı bulunan 24'ü Pyongyang menşeli 30 kuruluşun yanı sıra 38 Kuzey Koreli yetkili ve iki yabancı kara listeye alınmıştı.

Kaynak: AA