Fransızlar Gaziantep'te Ağaç Katliamı Yapmış

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde, bedeli önerek Fransızlardan çeşitli belgelere ualaştığını ve bu belgelerde Fransızların Gaziantep’te ağaç katliamı yaptığını ileri sördü.

Fransızlar Gaziantep'te Ağaç Katliamı Yapmış
TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay’ı ziyareti sırasında, bu hafta sonu yapılacak seçimlerde aday olmayacağını duyurdu. Severoğlu ziyaret sırasında yaptığı açıklamalarda, çeşitli yollardan Fransadan belgelere ulaştığını ileri sürerek, bu belgelerde Fransızların, Gaziantep2i işgali sırasında, kentte ağaç katliamı yaptıklarını iddia etti. TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu‘nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, “Gelişen teknolojide, çağa uygun olarak, meslek örgütlerimizin de hizmet anlayışını geliştirmesi ve yenilmesi, kentimiz açısından hayati önem taşımaktadır. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu bakış açsıyla ilimizdeki meslek odalarıyla, her zaman ortak projeler yapmaya ve kentimizin geleceği için, gelişmesi için her zaman hazır olduğumuzu bilmenizi isterim” şeklinde konuştu.

TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu genel kurulun olacağını ifade ederek, mimarlar odasın da seçimleri gerçekleştireceklerini belirtti.

Seçimlerde kendisinin aday olmayacağını ve seçim sonrasında kim başkan olursa olsun eski yöneticiler olarak kent yararına desteklerini esirgemeyeceğini belirtti.

Severoğlu, “Bireysel olarak bir grup, arasında tarihçilerin olduğu, emekli Tugay komutanımız, Dursun Bak’ın olduğu, Fotoğrafçı Hali Ziya Biçer’e kadar bir grupla beraber, bir çalışma başlattık. Bu çalışmada temel amacımız, Gaziantep’in Fransızlara karşı, emperyalizme karşı, aralarımızın verdiği direnişi, doğru biçimce anlatacak bir müzenin olmasıydı. Bunun için kamuoyuna duyurularda bulunduk. Kamuoyuna elinde Antep Harbiyle ilgili ne kadar, belge ve bilgi varsa, bunları lütfen bize ulaştırın şeklinde, duyurularda bulunduk. Şanlıurfa’dan Kahramanmaraş’tan birçok bilgi ve belge geldi. Gaziantep 1918 ve 1921 aralığında iki tane işgal görmüştür. Bunlardan biri İngiliz işgalidir. Diğeri Fransız işgalidir. İngiltere’den dönemin askeri ateşçsiyle Dursun Bak Paşa aracılığıyla, bağlantı kurduk. Fransızlarla da dönemin askeri ateşçileriyle bağlantı kurduk. Bedeli ödenmek suretiyle, Fransız genelkurmay arşivinden kentteki emperyalizme karşı verilen mücadele açısından, çok önemli verilere ulaştık ve kente getirdik. Bu belgeleri isteyiş sebebimiz, Gaziantep’e yapılacak Kahramanlık Panoramik müzesine koymak üzere istedik. Bütün belgeleri oraya koyup, Gaziantep gerçekleri neyse, tarih neyi gerektiriyorsa, araştırmacılar bunu araştırabilsinler siye, bir yaklaşımımız oldu. bu belgeler dışında aslında getirilmesi gereken başka belgelerde var. Bununla ilgili belki hatırlayanlar vardır çeşitli toplantılar yaptık. Yaptığımız toplantıların birinde tartışma yaşandı. O dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı yapılmış olan Panoramik Müzeyi yeterli gördü. Başka bir müze yapılmasına gerek olmadığına dair bir değerlendirme yaptı. daha sonra biz bu konunun takipçisi olduk. Şehitkâmil Belediyesinden arsa tahsis ettik. inşaat ruhsatına kadar bütün projeler yapıldı. Hilmi Barlas Gaziantep’e 3 milyon dolarlık bir bağış için geldiğinde, ruhsatımız iptal edildi. Panoramik müzesi gerçekleşmedi. Sayın Fatma Şahin Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olduğunda, mimarlar odası başkanı sıfatımla hem yazılı hem de sözlü başvurarak, kentte panoramik müzesinin niçin gerektiğini, atalarımıza saygı için bunun gerektiğini, konuştuk oda bu meseleyi sahiplendi. Şu anda Dereboyu Caddesi dediğimiz yerde, ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu belgeler o müzeye konulacak. Şimdi bu tarihi belgenin, doğru yerden basılması önemlidir. Bu kitabın bir kurumun basması gerekiyor. Bir kurumsal yapı gerekiyor. Bu çerçevede bireysel bir baskı, yada herhangi bir yayın evinden rastgele çıkmasını çok doğru bulmuyoruz. En son Sayın Fatma Şahin ile görüştük. Bununla ilgili destek çıkacağını söyledi” diye konuştu.

"AĞAÇ KATLİAMINI GÖRÜYORSUNUZ”

Bu gelen belgelerin içerisinde Fransızlarla işbirliği yapanların, Fransızlarla diyaloğu olanları görebildiklerini ve aslında bunun şu anda hiçbir öneminin olmadığını ifade eden Severoğlu, geçmişte hain olan birisinin bugün torunu kahramansa karşılığında yapılacak olan tavrın merak konusu olduğunu vurguladı. Severoğlu, “Aslında bu işte bir önemi yoktur yani dün dedesi Kahraman olan birinin Bugün vatan haini ise nasıl değerlendireceksiniz bunu ya da dün düşmanla dedesi düşmanla işbirliği yapan biri ise oğlu bugün gerçekten Yurtsever s ülkesine fayda sağlayan bir birey ise İkisini nasıl karşılaştıracaksınız ama kitapta daha önemli bir şey var. Otelin işte Mustafa Kemal’in nerede olduğunu nerede durduğunu görebiliyorsunuz. Orada, işin aslında bir Mustafa Kemal örgütlenmesi olduğunu görebiliyorsunuz. Antep halkının Antep’te sivil insanların nasıl bir mücadele verdiğini görebiliyorsunuz. Orada Fransızların ,Yahudiler ve Almanlar nasıl katlettiğini görebiliyorsunuz, uzun yıllar önce Antep’te Kent açlıktan düştükten sonra kollarına bez parçası bağlayarak, bu kentteki insanları ancak böyle gezdirdiklerini görüyorsunuz. O belgeler içerisinde Fransızların bu kentte nasıl ağaç katliamı yaptıklarını görüyorsunuz. Şimdi bu Kısa vadeli bir şey değil o kitabı merak ettiğiniz bir şey saklamıyoruz. Bu kitabın doğru bur şekilde basılması gerekiyor. O kitap duruyor takip ettik ama bir gün mutlaka bastıracağız bu kitabı” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA