180 İşsiz Genç Meslek Sahibi Olacak

Yüreğir Belediyesi “Kültür Evleri Modeliyle Sürdürülebilir ve Yaygınlaştırılabilir Genç İstihdamı” isimli Avrupa Birliği projesini imzaladı. Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan “Proje ile 180 işsiz gencimiz kültür evlerimizdeki eğitimlerini tamamlayarak meslek sahibi olacaklar” dedi.

180 İşsiz Genç Meslek Sahibi Olacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi ortaklığında Yüreğir Belediyesi tarafından Yüreğir’de gerçekleştirilecek olan “Kültür Evleri Modeliyle Sürdürülebilir ve Yaygınlaştırılabilir Genç İstihdamı” isimli Avrupa Birliği Projesi imzalandı.

Türkiye genelinde sözleşmeye davet edilen 59 projeden biri olan bu proje ile Yüreğir Belediyesi’nin Kültür Evleri’nde kurulacak atölyelerde Yüreğir ilçesinde yaşayan en az ilköğretim mezunu, 18-29 yaş aralığındaki işsiz 180 genç aşçılık, kaynakçılık ve bilgisayar teknik servis elemanlığı alanlarında firmaların istediği nitelikte eğitilerek sertifikalandırılacak.

“İŞSİZ GENÇLERİMİZ MESLEK SAHİBİ OLUYOR”

Proje ile 180 işsiz gencin meslek sahibi olacağını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “180 gençten 60’ı aşçılık, 60’ı kaynakçılık, 60’ı da bilgisayar teknik servis elemanlığı alanlarında mesleki eğitim alacaklar. Bir yıl sürecek proje kapsamında mesleki eğitim çalışmaları iki dönem halinde yapılacak. Aşçılık ve kaynakçılık eğitimleri her bir grup için 3,5 ay, bilgisayar teknik servis elemanlığı eğitimleri her bir grup için 1 ay olacak. Kursiyerlerin mesleki eğitimleri bugün piyasada geçerli olan ve aktif şekilde kullanılan her türlü ürün ve hizmetin sunulmasına yönelik olacak. Bugüne kadar yüzlerce gencimiz kültür evlerimizdeki kurslarımızdan mezun olarak meslek sahibi oldular. Bu yeni proje ile 180 gencimiz daha kurs sonunda vasıfsızlık ve neticesinde de işsizlik sorunundan kurtulmuş olacaklar” şeklinde konuştu.

KURSİYERLERE HER GÜN İÇİN 7 EURO

Mesleki eğitimlerin yanı sıra bütün kursiyerlere toplam 1 ay içinde girişimcilik ve diğer destekleyici eğitimlerin de verileceğini dile getiren Başkan Çelikcan, “İş kurma ve geliştirme, kariyer planlama, kişisel gelişim, iş sağlığı ve güvenliği gibi destekleyici eğitimlerle gençlerimiz proje sonunda daha donanımlı olacaklar. Kursiyerlerimiz ayrıca proje boyunca katıldıkları tüm eğitimlerde geldikleri her gün için 7 Euro alacaklar” diye konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gençlere verdiği önemi hatırlatan Başkan Çelikcan, “Sayın Başbakanımız gençleri çok önemsiyor. Bunun en bariz örneği son seçim beyannamemizdir. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize 50 bin liraya kadar destek sunuluyor. Yanlış anlaşılmasın kredi değil, destekten bahsediyorum. Yine bunun yanında gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriliyor. Hükümetimiz yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlıyor. İlk kez iş bulan gençlerimizin bir yıl boyunca maaşı devletimiz tarafından karşılanıyor. Dünyada genç istihdamının bu derece desteklendiği başka bir ülke yok. KOSGEB gibi çok önemli projelerde istihdam da büyük çığır açtı. Kültür Evlerimizde uyguladığımız bu projeler gençlerimizi işsizlikten kurtarıyor” dedi.

KÜLTÜR EVLERİ’NİN ÖNEMİ

Yüreğir’de 7 yıl gibi kısa bir sürede, 11 adet Kültür Evi yaparak hizmete açtıklarını belirten Başkan Çelikcan “Osmanlı Selçuklu mimarisi ile inşa edilen Yüreğir Kültür Merkezi, sadece Yüreğir’in değil, bin kişilik kapasitesi ile bölgenin en büyük kültür merkezi olma unvanını kazandı. Kültür merkezi ve kültür evlerinde 83 branşta 800 ayrı kursla ücretsiz meslek edindirme ve el sanatları eğitimleri verildi.

Yılda 30 bin bölge insanı ile ev kadınlarını yeniden sosyal üretim zincirine dahil eden projeler uygulandı. Yüreğir’de hayata geçirdiğimiz bu mekanlar bu tür projelerin ilçemizde uygulanabilir olması bakımından önemini bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.

Kaynak: İHA