Kosova'daki Güneydoğu Avrupa Güvenlik Konferansı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: 'Balkanlar'ın AB ve NATO'ya entegrasyonu, Avrupa'ya barış ve istikrar getirmektedir'.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen 'Germia Hill 2016' Güneydoğu Avrupa Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Balkanlar'ın AB ve NATO'ya entegrasyonunun, Avrupa'ya barış ve istikrar getirdiğini söyledi.

Sığınmacı krizi, terörizm ve radikalizmle mücadele, Ukrayna ve Suriye'deki krizi ve Rusya'nın bu krizlerdeki etkisinin ele alındığı uluslararası konferansın ikinci gününde konuşan Koru, Orta Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu kavşağında bulunmasından dolayı Balkanlar'ın çok hassas bir bölge olduğunu belirterek, tarih boyunca bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin Balkanlar'ı yıpratmasına rağmen bugün bölgenin diyalog ve işbirliği ile siyasi, toplumsal ve etnik meseleleri çözdüğünü ifade etti.

Koru, Balkanlar'ın Atlantik entegrasyonunda kararlılıkla ilerlediğine işaret ederek, bu sürecin komşu ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini teşvik ettiğini kaydetti.

Son dönemde yaşanan sığınmacı akınının Balkanlar'ı yeniden güvenlik konusunda hassas bir bölge konumuna getirdiğini söyleyen Koru, bu konuda tüm ülkelerin sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Koru, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla Suriyeliyi kabul ettiğini anımsatarak, 'Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısı 150 binin üzerinde. Suriyelilerin ihtiyaçları için Türkiye'nin yaptığı toplam harcama 8 milyar doların üstünde, bugüne kadar uluslararası toplumdan aldığımız destek ise sadece 455 milyon dolar. Bu, sürdürülebilir bir durum değil' diye konuştu.

Suriye ve Irak'taki savaşların etkilerine değinen Koru, savaşların sonuçlardan biri olan terörün kalıcı bir küresel tehdit riskinin olduğunu ve bu soruna karşı küresel dayanışma içinde olunması gerektiğini dile getirdi.

Koru, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 25 bin yabancı savaşçının El-Kaide ve DAEŞ terör örgütlerine katıldığına dikkati çekerek, bu ülkeler arasında Balkan ülkelerinin de bulunduğunu ifade etti.

Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik entegrasyonunun sorunun çözümünde anahtar niteliğinde olduğuna işaret eden Koru, 'Balkanlar'ın AB ve NATO'ya entegrasyonu, Avrupa'ya barış ve istikrar getirir. Balkanlar ne kadar entegre olursa, olası güvenlik risklerinin ortadan kaldırılması da o kadar kolay olur' şeklinde konuştu.

Kosova Dışişleri Bakanlığı ile Aspen Enstitüsü tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek konferansa, 40 ülkeden yaklaşık 200 temsilci katılıyor.

Kaynak: AA