Hazine 17 Mart'tan İtibaren Her Hafta Düzenli Geri Alım İhaleleri Yapacak

Hazine Müsteşarlığı 17 Mart’tan itibaren geri alım ihalelerine başlayacağını bildirdi.

Hazine Müsteşarlığı’ndna yapılan yazılı açıklamada piyasa likiditesine ve piyasada sağlıklı bir getiri eğrisi oluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenli olarak geri alım ihaleleri yapılacağını açıkladı.

29 Ocak 2016 tarihli ’Hazine Finansman Programı’nda borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla, geri alım ve değişim ihalelerinin piyasa koşulları çerçevesinde yapılabileceği açıklandığı belirtilen duyuru kapsamında, piyasa likiditesine ve piyasada sağlıklı bir getiri eğrisi oluşmasına katkı sağlamak amacıyla Hazine Müsteşarlığınca düzenli olarak geri alım ihaleleri yapılacak.

Söz konusu geri alım ihalelerinin 17 Mart 2016 tarihinde başlamak üzere her hafta düzenli olarak gerçekleştirileceği bildirildi.

Bu kapsamda, ilk aşamada vadesine 4 yıl kalan 8 Temmuz 2020 vadeli sabit kuponlu Devlet tahviline (TRT080720T19) ve vadesine 9 yıl kalan 12 Mart 2025 vadeli sabit kuponlu Devlet tahviline (TRT120325T12) ilişkin geri alım ihaleleri yapılacak. Daha sonraki dönemde geri alımı yapılacak senetler ’İç Borçlanma Strateji’lerinde aylık olarak ilan edilecek.

Geri alım programı kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin usul ve esaslar şöyle sıralandı:

“Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi gereği geri alım ihalelerine yalnızca Piyasa Yapıcı Bankalar katılabilecektir.

Geri alımı yapılacak DİBS’ler Hazine Müsteşarlığı internet sayfasında yer alacaktır.

İhaleler Perşembe günü, Cuma günü valörlü olarak gerçekleştirilecektir.

İhale katılımcıları, saat 13.30’a kadar, ihaleye fiyat ve nominal miktar tekliflerinde bulunacaktır.

İhalelerde çoklu fiyat ihale yöntemi uygulanacaktır.

Geri alınacak haftalık azami tutar her bir senet için net 100 milyon TL’dir.

İhalede her bir katılımcı aynı fiyattan azami 25 milyon TL teklifte bulunabilecektir.

Rekabetçi Olmayan Teklif (ROT) ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılmayacaktır.

İhalede oluşan fiyatın piyasa koşullarını yansıtmaması durumunda azami tutardan daha düşük miktarda geri alım yapılabileceği gibi geri alım yapılmaması da mümkündür.

Geri alım programında piyasa koşullarına bağlı olarak önceden kamuoyuna duyurulması kaydıyla Müsteşarlık tarafından değişiklik yapılabilecektir”.
Kaynak: İHA