CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal Açıklaması

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Şeker Kanun Tasarısı ile ilgili olarak, "Nişasta bazlı şekerin kotası yüzde 15’e çıkarılmak istenmektedir. Nişasta bazlı şekerin kotasının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılmak istenmesi Avrupa Birliği uygulamalarıyla çelişmektedir" dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Köksal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şekerpancarı üretimine büyük darbe vurulmaya çalışıldığını iddia ederek,"2013 yılında Meclis’e gönderilen ancak kamuoyundaki tepkiler nedeniyle yasalaştırılmasını Şeker Kanun Tasarısı yeniden Meclis gündemine taşınacak. Tasarının 2013 yılındaki haliyle önümüzdeki aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesi bekleniyor. Burada nişasta bazlı şekerlerin bir parçası olan ve glikozun şeker kotası dışına çıkarılması, diğer parçası olan izoglikozun ise kotasının arttırılması planlanmaktadır. Bu şekilde özellikle nişasta bazlı şeker üreten firmalar ayrıcalık sağlanırken, pancar üreticisine büyük bir darbe vurulmak istenmektedir. Tasarının yasalaşmasına yönelik de, şeker sektörü yeniden dizayn edilecektir" ifadelerini kullandı.

Köksal, nişasta bazlı şeker payının piyasasının arttırılmak istendiğini öne sürerek şunları dedi:

"Nişasta bazlı şekerin kotası yüzde 15’e çıkarılmak istenmektedir. Nişasta bazlı şekerin kotasının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılmak istenmesi Avrupa Birliği uygulamalarıyla çelişmektedir. Nişasta bazlı şeker muadili izoglikozun Avrupa Birliği ülkelerimde oranının yüzde 5’tir. Yeni düzenleme ile nişasta bazlı şeker Avrupa Bitliği’nin üç katından fazla kotaya sahip olacaktır."
Kaynak: İHA