'Türkiye Arapça Kitap Fuarı' Açıldı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları işbirliğiyle birçok Arap ülkesinden yayıncının katıldığı 'Türkiye Arapça Kitap Fuarı' Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları işbirliğiyle birçok Arap ülkesinden yayıncının katıldığı 'Türkiye Arapça Kitap Fuarı' açılışını gerçekleştirdi.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde açılışı yapılan fuara Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Fas ve Kuveyt gibi farklı ülkelerden birçok yayınevinin katılımı oldu.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye Arapça Kitap Fuarı'nın büyük bir coşku ve heyecanla açılışının gerçekleştiğinin altını çizerek, 'Bugünden itibaren 10 gün boyunca İstanbullulara bir Arapça ziyafeti sunulmuş olacak. Bu etkinlik Türkiye'de Arapçaya olan hasretin, özlemin dindirilmesine de vesile olacak' dedi.

Fuarda emeği geçenlere şükranlarını ileten Bıyıklı, şunları söyledi:

'Biz bu fuar sayesinde Ortadoğu'daki Türkiye'nin siyaseten var olduğu gibi kültürel olarak da var olması gerektiğine işaret etmiş oluyoruz. Dolayısıyla bu fuar Türkiye ve Arap dünyasında sonraki yıllarda kültürde, edebiyatta, sanatta ortak işbirliğine açılan bir kapı da olacak. Türkiye'den ve dünyanın çeşitli yerlerinden katılan yazar, sanatçı, akademisyenler de burada ortak kültür, dertler ve dil üzerine sunumlar yapacaklar.'

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca da, söz konusu fuarın ilkinin gerçekleşmesinin başlı başına bir öneme sahip olduğunu belirterek, 'Ülkemizin bilhassa Ortadoğu ile yakınlığı Arap ülkeleri ile münasebeti açısından bakılırsa çok da geç kalmış bir etkinlik olarak düşünülebilir. Tabii ki ileriye bakmak gerekirse bunun daha canlı ve Türkiye'nin muhtelif yerlerinde daha yoğun bir şekilde devam ettirilmesi en büyük arzumuz' dedi.

Semerkand Vakfı Genel Başkanı Dr. Mustafa Bahadıroğlu ise, Ortadoğu'da savaşların cereyan ettiğine değinerek, şu bilgileri verdi:

'Suriye, hususen Şam çöktü. Bizim kültürümüzün yani İslam dininin temel esaslarının ortaya çıktığı yer Şam, bir diğeri Kahire idi. Buralar çöktü. Burada yapılan Arapça kitap fuarı ile Şam da çökse, Kahire de çökse bu işin bitmeyeceğini, devam edeceğini görmüş oluyoruz. Bu bakımdan bu fuarın çok fazla önem kaybettiğini düşünüyorum. İnşallah ileride bu fuarın çok daha gelişeceğini düşünüyorum.'

- Mezidi: 'Arap dili, bizi bir araya topladı'

Fuara Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Hakikat Yayınevinden katılan Ahmed Ferid el Mezidi, 20 yıllık bir yayınevi tecrübelerinin bulunduğunu aktararak, 'Özellikle akaid ve fıkıh konularını işleyen akademik düzeyde kitaplar yayınlıyoruz. Bu fuar, Arapça dilinin gücünü bize gösterdi. Arap dili, bizi bir araya topladı. Bu bizim için bir gururdur' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'dan fuara katılan Ömer Salem Bajkhaif, dini ve tasavvufi kitaplarla fuarda yer aldıklarını ifade ederek, 'Cidde'de bir yayınevimiz var. Bu fuara katılmaktan mutluyuz. Beklentimizin çok üzerinde bir katılım gerçekleştiğini gördük. Fuarın eski bir medresede gerçekleşmesi de ayrı bir güzellik kattı. Biz burada Dar el Menhec yayınevi olarak dini ve akademik kitaplarımızı sergileme imkanı bulduk' açıklamasında bulundu.

- Durmuş: 'Halkların kardeşliği, insanların bir araya gelmesi açısından oldukça önemli bir fuar'

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alparslan Durmuş, Türkiye Arapça Kitap Fuarı'nın İslami ilimler ağırlıklı bir fuar olduğuna dikkat çekerek, 'İki deniz birleşiyor. Kültürel ayrılıklar vardı. Bu ayrılıklar son buluyor. Medeniyetler arasında diyalog dediğimiz şeyi Müslüman ülkeler arasındaki tezahürü olarak görüyorum. Halkların kardeşliği, insanların bir araya gelmesi açısından oldukça önemli bir fuar' dedi.

Fuarda, Prof. Dr. Tarık Nur Muhammed, Omar Chabani, Ali Ghandour, Burhan El Nifati, Mohamad Wasim Baydoun, Dr. Said Fude, Mücir El Hatib başta olmak üzere Prof. Dr. Bedri Gencer, Doç. Dr. Dilaver Selvi, Dr. Ebubekir Sifil ve Dr. Yusuf Kaplan gibi birçok akademisyen söyleşi ve imza günlerinde okuyucularıyla buluşacak.

Fuar, 21 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA