Fethiye'de Cahit Beğenç Sosyal Tesisi Ve Kütüphanesi Açıldı
Fethiye Belediyesi tarafından yapılan Cahit Beğenç Sosyal Tesisi ve Kütüphanesi, sosyolog, gazeteci yazar Cahit Beğenç’in 22. ölüm yıl dönümünde hizmete açıldı.
Açılış öncesi Cahit Beğenç’in mezarı başında anma töreni yapıldı. Aynı zamanda FBKM heykeltıraşları tarafından uzun zamandır yapımı süren Cahit Beğenç heykeli, sosyal tesislerin önüne koyularak, açılışı gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Başkan Saatcı, “2015 verilerine göre ülke olarak eğitimde diplerdeyiz. Kapatılan her okulu imam hatip yaparak, eğitim sorunu çözülmez. Bizim Fen Liselerine, Anadolu Liselerine, Meslek Liselerine ihtiyacımız var. Tabi ki dinini, kitabını, Allah’ını bilen, bu okulu okuyan evlatlarımız olacak. Ancak bilimsiz, fensiz bir yere varma şansımız yok” diye konuştu.
2014 seçimlerinde İncirköy sakinlerine sosyal tesis ve Cahit Beğenç Kütüphanesi sözü veren Başkan Saatcı, verdiği sözü yerine getirdi. Bölgede nişan, düğün, yemek veya özel günlerin gerçekleşeceği bir tesisin olmaması aynı zamanda Ülkemizin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan biri olan, Türk Dil Kurumu ödüllü, basın şeref kartı sahibi Gazeteci Yazar Cahit Beğenç’in kitaplarının yer alacağı bir kütüphanenin oluşması için yapılan sosyal tesis, birden fazla ihtiyacı gidermiş oldu. İncirköy Mahallesi’nin merkezinde yer alan yaklaşık 500 kişilik tesisin hemen yan kısmına Cahit Beğenç Kütüphanesi yapılarak, kütüphanede Beğenç’in kitaplarına yer verildi.
Başkan Saatcı’ya teşekkür ettiler.
Mezarı başında edilen duaların ardından yoğun katılım ile Sosyal Tesis ve Kütüphanenin açılışına geçildi. Törene Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Cahit Beğenç’in eşi Melahat Beğenç, STK temsilcileri, muhtarlar ve bölge halkı katılım sağladı. Açılış töreninde İncirköy İlköğretim Okulu öğrencileri, şiirler, şarkılar söyledi.
Cahit Beğenç’in yakın arkadaşı gazeteci yazar Ünal Şöhret Dirlik, Cahit Beğenç’in kitaplarının yer alacağı bir kütüphanenin oluşmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, “İncirköy onun sayesinde çok güzel bir kütüphane kazandı. Ben burada emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Dirlik, Cahit Beğenç’le geçirdikleri anıları katılımcılara anlattı. Şair Sabahattin Dündar tarafından Cahit Beğenç adına yazılan şiir okundu. Eğitimci yazar Recai Şahin ise, Cahit Beğenç’in ailesinin Beğenç’e söylediği ifadelerini katılımcılarla paylaştı. Şahin ayrıca, Başkan Saatcı’ya tesis için teşekkür etti. Muhtar Orhan Orhon ise, başta Başkan Saatcı olmak üzere tesis ve kütüphanede emeği geçenlere mahalle adına teşekkürlerini sundu.
“İmam hatipler açarak, eğitim sorununu çözemeyiz”
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Lozan şu aralar eleştiriliyor ama bitmiş bir imparatorluktan devlet çıkarmış, Atatürk’ten sonra ikinci adam olan İsmet İnönü, antlaşmayı imzaladıktan sonra gelip diyor ki, “100 yıl kazandık” Antlaşmanın yapıldığı tarihten 100 yıl sonrası olan bu yıllara gelindi. Şuanda ülkemizin yaşadığı sıkıntıların sebebi, bir asır sonrayı gören, dirayetli, milletini bilen, dünyanın nereye gittiğini hesabını yapan insanların öngörüsüdür. Devlet yönetimi böyle bir şeydir. 100 yıl önce bu dönemlerde çekmiş olduğumuz sıkıntıları öngörüp söylüyor bize. Ciddi bir tünelden geçiyoruz. İnşallah birliğimizle, dirliğimizle bu günleri de aşacağız. 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de eğitim açısından diplerdeyiz. Kapatılan her okulu imam hatip yaparak, eğitim sorunu çözülmez. Bizim Fen Liselerine, Anadolu Liselerine, Meslek Liselerine ihtiyacımız var. Tabi ki dinini, kitabını, Allah’ını bilen insanlarımız olacak. Ancak bilimsiz, fensiz bir yere varma şansımız yok” diye konuştu.
“Üzümlü, Nif, İncirköy, Koru arkamızda dimdik durdu!”
Başkan Saatcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Cahit amca ‘her şeye laf söyletirim, dilime laf söyletmem’ der. Dil nedir? Bizim anlaşmamızı sağlayan en önemli ögedir. Kopup geldiğimiz topraklarla aramızda en önemli bağ. O yüzden dilimize canımız gibi sahip çıkmamız gerek. Kültürümüzün ana ögesi, Türk dili. İncirköy’ün kendi insanları gibi tertemiz olan Cahit Beğenç amcamızın kullandığı dil, aslında İstanbul Türkçesidir. Yani Anadolu’nun en arı, en güzel konuşulan dilidir. Cahit amca için ne desek azdır. Burada yarım yamalak bırakılmış bir tesis vardı. Arkadaşlarımla beraber bunu hayata geçirdik. Hep içimde bir Cahit Beğenç külliyesi yapmak uhdesi vardı. Allah’ım bunu yaptık bir de üstüne, sosyal tesis, muhtarlık binasını ekledik. Üzümlü, Nif, İncirköy, Koru arkamızda Erendağı gibi durdu. Biz size ne yapsak azdır”
Başkan Saatcı’nın konuşmasının ardından Cahit Beğenç’in eşi Melahat Beğenç ile Ünal Şöhret Dirlik, Başkan Saatcı ve STK temsilcileri açılış kurdelesini çözdü. Sosyal tesisin açılışının ardından Cahit Beğenç Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi.
Beğenç’in kitaplarının yer aldığı kütüphanede, minik öğrencilerin mutluluğu dikkatlerden kaçmadı.
Cahit Beğenç kimdir?
1910 yılında İncirköy’de doğan Cahit Beğenç, Sedef Kız isimli öykü kitabı ile 1943 yılında Türk Dil Kurumu ödülünü aldı. Basın şeref kartı sahibi olan Beğenç’in muhtelif dergi ve kitaplarda yayınlanmış yüzlerce öykü ve makaleleri bulunmaktadır. Beğenç 1994 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.