Sağlıklı Nesiller İçin İlk Adım İmzalanan Ortak Protokolle Atıldı

Gaziantep’te sağlık nesillerin yetişmesi için Şehitkamil Belediyesi, Sağlık müdürlüğü ve Milli Eğitim müdürlüğü tarafından protokol imzalandı.

Sağlıklı Nesiller İçin İlk Adım İmzalanan Ortak Protokolle Atıldı
Gaziantep Şehitkamil Kültür Merkezinde düzenlenen protokole, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Sağlık müdürü Saadettin Yazı, İl Milli Eğitim müdürü Cengiz Mete, üç kurumun yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan ’sağlıklı nesiller için bir adım da sen at’ programında konuşan İl Sağlık Müdürü Saadettin Yazı, "Bildiğiniz gibi koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, çağımızın en önemli sorunu obozite. Obozite ile birlikte vücudumuzda, karaciğerimiz de böbreğimiz de, kalbimizde her türlü hastalık, gelişmektedir. Kronik hastalıklar gelişmekte. Kanser gelişmekte. Bunlarla mücadele ise hiçbir zaman, sağlıklı bedenimize geri dönmeye hiçbir zaman tanımamaktadır. Kalp krizi geçirmiş, kalp yetmezliği gelişmiş bir hastayı ne kadar tedavi ederseniz edin, sağlıklı haline dönmesine hiçbir zaman imkan yoktur. Bunun için en önemli iş, sağlığı korumak, bünyeyi korumaktır. Çağımızın en büyük belası olan şeker ve böbrek hastalıklarının temelinde yatan en büyük etkenlerden bir tanesi ve en önemlisi obozite, şişmanlıktır" dedi.



“Sağlıklı nesiller için bir adım da sen at”

Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, amacın yetenekli öğrencileri tespit ederek, akademik başarının yanı sıra spor ve sosyal alanlarda da yetenekli bir nesil yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Müdür Mete, "Sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizin sağlıklı olmanız, ancak her açıdan sağlıklı olmanız, hem fiziksel açıdan hem ruhsal hem de zihinsel açıdan sağlıklı olmanız bizim en büyük çalışma alanımız. Dolayısıyla bunların bir bütün içerisinde, sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin en temel yolu, okul çağlarında başlayan doğru eğitimle alakalıdır. Yani aslında bir farkındalık oluşturmaktır. Biz eğitimciler olarak önceliğimiz, öğrencilerin akademik becerilerini geliştirirken, aynı zamanda tam anlamıyla gelişebilmeleri için zihinlerini doğru şeylerle meşgul etmek, zamanlarını doğru işlere ayırmalarını sağlayabilmek için bu tür sosyal projelerin içerisinde yer almaya çalışıyoruz. Bu projemizde 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin seçilmesi çok önemli. Küçük yaşta dokunabildiğimiz, temas edebildiğimiz öğrenci ve gençlerimizle çok daha iyi yol alabiliyoruz. Bu nedenle pilot uygulamada 5 ve 6. sınıfları seçtik. Yaklaşık 4 bin 400 öğrencimizle ilgili bir çalışma yapacağız. Kız-erkek öğrenci, yaklaşık yarı yarıyadır. Bizim için öncelikli olan yetenekli öğrencilerimizi tespit etmek. Spora yatkınlığı olan, sporla ilgili becerileri olan öğrencilerimizi erken yaşta mutlaka tespit etmeliyiz. Bu neden önemli, gelecekte, 4,5 ve 6 sene sonrada üniversite sınavına gireceksiniz, hepiniz bir mesleğe yöneleceksiniz. Herkesin mühendis olması, öğretmen, doktor olması mümkün değil. Doğru da değil zaten. Memleketin ihtiyacı olan ayni tipte, aynı meslek grubunda olan öğrenciler değil. Bizim 79 milyon nüfusu olan bir ülkede, çok iyi sporcularımızın olduğu, olimpiyatlarda, tüm branşlarda bayrağımızın göndere çekildiği, 300 bin kişilik İzlanda’ya karşı futbol müsabakalarında galip geldiğimiz bir spor kültürünün oluşmasını istiyoruz. Aslında sporun tabana yayılması ile ilgili bir proje olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Yalnız akademik başarılarla bir yere gelinemiyor. Bir insanın gerçek manada başarıyı yakalayabilmesi için mutlaka, iş hayatında başarılı olacak. Düzenli bir aile hayatı olacak, düzenli bir sosyal hayatı olacak. Bu sosyal hayatın içerisinde de , bu tür etkinlikler çok önemlidir. Buradaki esas amaç, özellikle 4 bin 400 öğrencimizin taramalarının yapılması, anketler çerçevesinde hangi spor dalına yatkınlığı varsa, onun belirlenmesi, vücut kitle endeksinin ölçülmesi, dengesiz beslenme varsa, bunun bertaraf edilmesidir. Bilgisayarların, laptopların, cep telefonlarının akülerini tamamen boşaltmadan doldurursanız, kısa sürede akü bozuluyor, şarj tutmuyor. Sizlerin de almış olduğu enerjilerin mutlak suretle deşarj edilmesi gerekir. Bu deşarjında akıllı ve ölçülü olması gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol imzalanırken, protokolden sonra ise kurum yetkilileri ve öğrenciler spor malzeme ve aletlerinin bulunduğu alana gitti.Orada Başkan Rıdvan Fadıloğlu ve kurum müdürleri kurulu potaya basket attı. Ardından gerçekleştirilen kokteyl de ise davetlilere kuru sebze ve meyvelerden ikram edildi.
Kaynak: İHA