'Adana, Tarımda Desteklenen İllerin Dışında Kalmamalı'

Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin’le tarımın geleceğini konuşan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (IPARD) kırsal kalkınma bileşeninde Adana’nın yer almamasının yanlışlığına işaret etti.

'Adana, Tarımda Desteklenen İllerin Dışında Kalmamalı'
Türkiye’nin girişimci kadın çiftçileri arasında geçtiğimiz günlerde yapılan yarışmada şampiyonun Adana’dan çıktığını hatırlatan Tümer, tarımda geniş olanaklara sahip Adana’nın IPARD kapsamında yer alan 42 il arasında yer almamasından üzüntü duyduğunu vurguladı.

Adana’nın tarımda desteklenecek illerin başında gelmesi gerekirken haksız teşvik uygulamaları ve IPARD kapsamı dışında tutulması nedeniyle istenen seviyeye gelemediğini ifade eden Tümer, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün kadın girişimcilere verdiği önemin yanı sıra köylü ve çiftçinin kalkınması adına gerçekleştirdiği projeleri önemsediğini söyledi.



Çiftçinin amonyum nitratlı gübrelerin yasaklanması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşadığını bakanlığın bu sorunun önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan Tümer, “Amonyum nitrat içeren gübrelerin yasaklanması en çok bölgemizdeki çiftçiyi sıkıntıya soktu. 5.5 milyon dekarlık tarım alanına sahip Adana’da yaşanan gübre sıkıntısı üretimi ve istihdamı da olumsuz yönde etkiler. Yasaklamayla sorun çözülmüyor. Alternatif uygulamalar da derhal hayata geçirilemediği için çiftçi büyük zarara uğruyor” dedi.

Adanalı çiftçilerin köyden kente göçünü önlemek üzere yoğun uğraş verdiklerini ifade eden Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin ise Tümer’e tarım ve hayvancılığa verdiği önem için teşekkür etti. Köylülere güneş enerjisi panelleri dağıtım projesinden, sulama göletlerine, tarımda girişimci kadınların teşvik edilmesinden buzağı ve düve ölümlerinin önlenmesine kadar geniş bir yelpazede çalışma yürüttüklerini belirten Tekin, “Kadınlarımızın köylerde mutlu bir yaşam sürmeleri adına geliştirdiğimiz girişimcilik projeleri Türkiye genelinde takdir görüyor. Köylümüzü yerinde ikame ettirebilirsek hem tarım ve hayvancılıktaki üretimi artırırız hem de köyden kente göçü önlemiş oluruz. Özellikle buzağı ölümlerinde köylülerimizin daha bilinçli hareket etmesini diliyoruz. Çünkü ülkemizdeki buzağı ölümlerini önleyebilirsek hayvan ithalatının da önüne geçebiliriz. Tarım ve hayvancılığın tüm alanlarında müdürlüğümüzden kolaylıkla bilgi alınabilir” diye konuştu.

Saimbeyli kirazında yaşanan hastalık için çeşitli önlemler geliştirdiklerini ifade eden Tekin, gerçekleştirilen narenciye çalıştayından çıkan sonucu da Bakanlığa ilettiklerini vurguladı. Tekin, bölgemiz hayvancılığında etçi anaçların artırılması için de çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA