'Morhipo.Com Olarak 5 Yıl Sonrasını Tahmin Edebiliyoruz'

Morhipo.com CFO'su ve COO'su Özey: 'İstediğimiz bilgiye anında, gerçek zamanlı olarak ulaşabilmek için kurduğumuz bir teknoloji altyapımız bulunuyor' 'Bugünü, yarını, ay sonunu, sene sonunu hatta 5 sene sonrasını bugünden tahmin edebilme yeteneğini kazanıyor ve tüm bunların sonucunda karar süreçlerimize büyük bir esneklik katıyoruz'

Morhipo.com Finans Direktörü (CFO) ve Üst Operasyon Yöneticisi (COO) Cem Yaşar Özey, 'İstediğimiz bilgiye anında, gerçek zamanlı olarak ulaşabilmek için kurduğumuz bir teknoloji altyapımız bulunuyor. Bugünü, yarını, ay sonunu, sene sonunu hatta 5 sene sonrasını bugünden tahmin edebilme yeteneğini kazanıyor ve tüm bunların sonucunda karar süreçlerimize büyük bir esneklik katıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Morhipo.com açıklamasına göre, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mali İşler ve Finans Yöneticileri Zirvesinde konuşan Özey, CFO'ların rolünün gölge üst yöneticilik (CEO) görevine doğru bir dönüşüm geçirdiğini vurguladı.

Gölge CEO'luk misyonunun da CFO'lara yaptıkları işe bakış açılarıyla ilgili yeni sorumluluklar yüklediğini dile getiren Özey, şunları kaydetti:

'Bu nedenle günlük rutin işlerimize ve planlama, verimlilik, kriz yönetimi gibi ana sorumluluk alanlarımıza farklı bir bakış açısı getirmemiz gerekiyor. Morhipo.com olarak e-ticaret sektöründe 7/24 yaşayan bir ekosistem içinde bulunuyoruz ve elde ettiğimiz tecrübeler bu nedenle sektör açısından da büyük önem taşıyor. Entelektüel sermaye ve verilerin doğruluğu bizim için oldukça önemli.

İstediğimiz bilgiye anında, gerçek zamanlı olarak ulaşabilmek için kurduğumuz bir teknoloji altyapımız bulunuyor. Bu altyapıyı kullanarak şirketimizin her biriminin Kritik Başarı Göstergelerini (KPI) hücresel olarak parametrik bir biçimde belirliyoruz. Belirlediğimiz bu parametrik KPI'ların performansını gerçek zamanlı takip ediyor ve bu sayede oluşturduğumuz finansal/matematiksel model yardımıyla bugünü, yarını, ay sonunu, sene sonunu hatta 5 sene sonrasını bugünden tahmin edebilme yeteneğini kazanıyor ve tüm bunların sonucunda karar süreçlerimize büyük bir esneklik katıyoruz.'

Özey, organizasyonlarını oluştururken klasik tanımlamaları bir kenara bırakarak öncelikle kendi ihtiyaçlarının ne olduğunu saptamaya çalıştıklarını ve bu nedenle bir 'Finansal İş Zekası' birimi kurduklarını ifade etti. Özey, şu açıklamalarda bulundu:

'Karar destek süreçlerimizin sağlıklı bir şekilde işlemesi için verilerin doğruluğu olmazsa olmazımız. Bu nedenle bu süreci, sürekli bakım gerektiren ve oluşturulan kontrol noktalarıyla en ufak bir hataya izin verilmemesi gereken bir süreç olarak tasarladık. Çok popüler terimler olan 'Büyük Veri', 'Veri Gölü' gibi terimler kullanmak yerine ihtiyacımız olan araçları seçmenin en sağlıklısı olduğunu düşündük.

'Büyük' olan bu verilerden gerçekten ne kadarına ihtiyacımız olduğunu belirleyerek bu yönde çalışmalar yaptık. Bunların yanı sıra parametrik KPI'lar ve finansal/matematiksel modeller de kullanarak yaptığımız tüm çalışmalarımızın yardımı ile karar verme süreçlerinde önemli bir esneklik kazandık ve bu sayede planlamamızı, verimliliğimizi ve kriz durumlarını anlık olarak etkin bir şekilde yönetebilir duruma geldik.'
Kaynak: AA