Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'den BM Teklifine Ret

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:'Sözde barış planında yer alan fikirler, daha fazla savaş ve acıya kapı açmaktan başka bir şey değil'.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını kabul etmediğini duyurdu.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki geçici ikametgahında Ahmed'le bir araya gelen Hadi, barış planını kabul etmediğini söyleyerek, 'Sözde barış planında yer alan fikirler, daha fazla savaş ve acıya kapı açmaktan başka bir şey değil.' ifadelerini kullandı.

Hadi, 'Bu bir barış planı değil. Bu, savaş tohumları taşımakla kalmayıp, kabul edildiği takdirde darbecileri ödüllendirip, Yemen halkı ve meşru yönetimi ise cezalandırıyor. Devlet yönetimi, bunu kabul etmediğini beyan etti.' ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Hadi, BM Yemen Özel Temcilsici Ahmed'e ancak darbecilerin etkilerinin tamamen silinmesi, işgal edilen bölgelerden çekilerek, silahın teslim edilmesiyle gerçekleşebilecek olan barışın gereksinimlerini tam olarak anlama çağrısında bulundu.

Yemen Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, Hadi'nin BM Özel Temsilcisinin sunduğu barış planını, 'Husilere meşruiyet kazandırdığı' gerekçesiyle kabul etmediğini aktarmıştı.

Barış planının ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmezken kaynaklar, planın Hadi'nin cumhurbaşkanlığını bırakarak, cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını öngördüğünü ifade ediyor. Husilere yakın medya kuruluşları ise planın, 'Hadi'nin yetkilerini kısıtlayacağını' iddia ediyor.
Kaynak: AA