GRAFİKLİ - Kayseri'ye Yamula Barajı Ve HES Bereketi

ORHAN CANBULATEL- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açılışını yaptığı Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), elektrik üretiminin yanı sıra tarımsal sulamaya, su sporlarına, balıkçılığa ve turizme sağladığı katkılarla ülke ve kent ekonomisine "bereket" getirdi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2005 yılında açılışı yapılan ve su tutma kapasitesi dolayısıyla "Kayseri'nin denizi" olarak adlandırılan Yamula Barajı ve HES, kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Kızılırmak üzerine kurulan ve 82 milyon metrekarelik yüzeyi, yaklaşık 3,5 milyar metreküplük su depolama kapasitesiyle Türkiye'nin sayılı barajları arasında yer alan Yamula Barajı, Kayseri'deki Bahçelik Barajı'ndan 16, Sarımsaklı Barajı'ndan 109 kat daha büyük. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ve bugünkü değerinin 500 milyon dolar olduğu ifade edilen baraj, toplam 100 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santrali ile yıllık 423 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretiyor.

Kayseri'ye 30 kilometre uzaklıktaki Yamula Barajı, DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulama Projesi sayesinde de kentte toplam 77 bin 480 dekar tarım arazisini sulayacak. Fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 73 olan proje kapsamında, gelecek yıl 30 bin dekar tarım arazisinin sulamaya açılması hedefleniyor.

- Balıkçılık gelişti

Sahip olduğu 3,5 milyar metreküplük su kapasitesiyle "Kayseri'nin denizi" olarak nitelendirilen Yamula Barajı, yörede balıkçılığın gelişmesine de imkan sağladı.

Baraj gölünde kafes balıkçılığı yapan 23 işletmenin, yaklaşık 19 bin 300 ton üretim kapasitesi bulunuyor. Ekonomik nedenlerle işletmelerin üretim miktarı yıllara göre farklılık gösteriyor. Bu yıl 2 bin 250 ton alabalık üreten işletmeler, gelecek yıl üretim miktarını 10 bin tona çıkarmayı planlıyor.

Baraj gölünde bir su ürünleri kooperatifince de ticari amaçlı avcılık yapılıyor. 70 üyesi bulunan kooperatif tarafından yılda 30 ton pullu sazan, 5 ton sudak (levrek) ve 200 ton gümüş balığı avlanıyor. Özellikle hafta sonları olta balıkçılarının da uğrak yeri olan Yamula'da, her yıl balık tutma yarışması düzenleniyor.

- Turizm

Yaklaşık 50 yıllık bir hayalin ürünü olan Yamula Barajı, elektrik üretimi, tarımsal sulama ve balıkçılık faaliyetlerinin yanı sıra turizme, spora ve kentin sosyal yaşamına da önemli katkı sağlıyor.

Kocasinan ilçesi sınırlarında yer alan baraj gölünde, belediyenin de desteğiyle başta yelken ve kürek olmak üzere birçok su sporları etkinliği ile bisiklet ve trekking gibi doğa sporları organizasyonu düzenleniyor.

Kocasinan Belediyesi, bölgede turizmi canlandırmak için de önemli projeler yürütüyor. Çalışmaları devam eden 35 kilometre uzunluğundaki Sahil Yolu Projesi'nin yaklaşık 13 kilometresi tamamlanarak hizmete sunuldu. Bu sayede Yumula Barajı Erkilet-Vatan-Çevril istikametinden kent merkezine bağlandı.

Belediyenin önemli projelerinden biri de Yamula Barajı kıyısındaki Kuşçu Mahallesi'nde yapımı devam eden tatil köyü. Kentin turizmine ve sosyal hayatına önemli katkılar sağlaması beklenen proje kapsamında, Kuşçu sahiline 11 bungalov ev, 40 günübirlik konaklama mekanı, 2 yapay şelale, basketbol sahası, yüzme havuzu, çocuk oyun alanları, toplantı merkezi ve kafeterya inşa ediliyor. Bunların yanı sıra yaklaşık 65 kilometre uzunluğa sahip baraj gölünün çevresinde de yürüyüş parkurları oluşturulması için çalışmalar sürüyor.

Kocasinan Belediyesi, Kuşçu Mahallesi'ne marina yapılması konusunda da çalışmalar yürütüyor. Ancak barajdaki su seviyesinin sürekli yükselip alçalması dolayısıyla sabit marina yerine yüzer marina yapılması planlanıyor.

Olta balıkçılarının da gözdesi olan Yamula Barajı'na iskele yapımı için de proje çalışmaları sürüyor.

Kaynak: AA