Amatör Telsizci Olmak İsteyenler İçin Sınav Yaklaşıyor

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KEGM) amatör telsizci olmak isteyenler için düzenlediği sınavın Nisan ayında yapılacağı bildirildi.

Amatör Telsizci Olmak İsteyenler İçin Sınav Yaklaşıyor
Türkiye’nin en büyük afet haberleşme derneği olan Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Nazilli Şubesi Başkanı Uğur Karasu, sınav için ön başvurularının Mart ayında yapılacağı ve sınavın Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Afetlere hazırlıklı olmanın öncelikli olduğunu belirten Karasu, “Ülkemiz 1’inci derece deprem kuşağında olması sebebiyle her zaman deprem ve afetlere hazırlıklı olmak zorundayız. Bu sebeple Türkiye’de olası bir afet durumunda haberleşme sistemlerinin susması kaçınılmaz. GSM operatörleri afetten sonraki günlerde geçici baz istasyonları kursa dahi yakınlarına ulaşmak isteyen kişiler maalesef sistemleri kilitlemekte ve bölgeye gelen yardım ekiplerinin haberleşmesini olanaksız kılmaktadır. Bu nedenle afetlerde haberleşme konusunda telsizler kullanılmaktadır. Afetlerde kullanılmak üzere Nazilli bölgesinde 439.200 (88,5 tonlu) frekansında çalışan rölemiz ile olası bir felakette bölgemize gelen kurtarma ekipleri ve amatör lisansa sahip radyo amatörleri bu frekanslardan rahatlıkla iletişim kurmaktadır. Bizler Nazilli ve çevresinde amatör telsiz operatörleri olarak sürekli sistemler geliştirerek bu hizmetin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini hedeflemekteyiz. Radyo amatörü olmak isteyenlere eğitimler ve dokümanlar gibi bir çok imkan sağlayarak bölgemizde telsiz operatörü sayısını arttırmak niyetindeyiz” dedi.

RADYO AMATÖRLÜĞÜ NEDİR?

Afet bilinci taşıyan, elektroniğe ve doğa sporlarına meraklı olan ve bu faydalı sistemin bir parçası olmak isteyenler için radyo amatörlüğünü hakkında bilgiler veren Karasu, “Radyo tekniğiyle yalnızca kişisel amaçla ve parasal ilgi duymaksızın ilgilenen amatörler tarafından yürütülen, bir dahili haberleşme, teknik araştırma ve kendini yetiştirme servisidir. Radyo amatörü sürekli haberleşme ve elektronik alanında kendini yetiştirir, telsiz istasyonu kurar, telsiz istasyonu vasıtasıyla ülkesini tanıtır. Acil hal ve afetler ile olağanüstü durumlarda bu birikimlerini ve telsiz istasyonunu ADAD’ın hizmetine sunar. Normal zamanda acil hal haberleşmesini sağlayacak sistemleri geliştirir, şebekeler kurar ve bu şebekeleri çalışır halde tutar. Her biri acil hal haberleşmesine hazırlık amacını güden yarışmalar düzenler ve bu yarışmalara katılır” diye konuştu.

Sınav süreci hakkında da bilgiler veren Karasu, şöyle konuştu: “Amatör telsizci olmak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından yapılan sınavlara girmek ve başarılı olmak gerekmektedir. Sınavlar bu yıl Nisan ve Kasım aylarında yapılması planlanmakta. Tüm bu işlemlerdeki tasarruf Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün yetkisindedir. Amatör Telsizcilik Sınavının yer ve zamanı sınav tarihinden en az 30 gün önce KEGM’nün internet sayfasından duyurulmaktadır. Amatör telsizcilik sınavı için başvuruda bulunacakların on iki yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması zorunludur. Reşit olmayanların veli veya vasi izni olması gerekmektedir. Sınav çoktan seçmeli elli sorudan oluşur ve tek oturumda yapılır. Engelli adaylar için sınav komisyonu gerekli önlemleri alır. Haberleşme, elektrik, elektronik ve fizik dallarından birinde en az lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş olan adaylar, teknik konulardan sınava tabi tutulmazlar. Sınav girmek isteyenler TRAC Nazilli Şubesi ile iletişime geçerek gerekli bilgi ve yardım alabilirler. İletişim bilgileri www.facebook.com/YM4KL (trac nazilli şubesi) ve 05374667476 nolu telefondan bizimle irtibata geçilebilir”
Kaynak: İHA