Mısır Büyükelçisi 3 Yıl Aradan Sonra İsrail'de Göreve Başladı

KUDÜS - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin üç yıl aradan sonra İsrail'e atadığı büyükelçinin görevine başladığı bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Mısır Büyükelçisi olarak atanan Hazem Hairat'ın geçtiğimiz cuma İsrail'e geldiğini duyurdu. Jerusalem Post gazetesi de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Mısır büyükelçisinin gelişinin "iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine imkan sağlayacak" ifadelerine yer verdi.

Netanyahu, "Hafta sonu Mısır'ın yeni büyükelçisi Hazem Hairat İsrail'e geldi. Onun gelişini memnuniyetle karşılıyorum. Bu atama ilişkilerimizi kilit önemdeki bir Arap ülkesi ile daha da güçlendirmemize imkan sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Mısır'da askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimi İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından Kudüs Büyükelçisini Kasım 2012'de geri çekmişti. Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, geçtiğimiz haziran ayında İsrail'e yeniden büyükelçi atayacaklarını duyurmuştu.

İsrail de Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yargılanmasını isteyen göstericilerin, 9 Eylül 2011'de düzenlediği baskının ardından Kahire'deki elçiliğini kapatmıştı. Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasının ardından Sisi yönetimi ile iyi ilişkiler geliştiren İsrail, elçiliğini geçtiğimiz eylülde yeniden açmıştı.

Kaynak: AA