İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

Filistinliler, İsrail hapishanesinde idari tutuklu olarak bulunan ve 66 gündür açlık grevi yapan gazeteci Kayk’ın serbest bırakılması talebiyle gösteriler düzenledi.

Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde, İsrail hapishanesinde idari tutuklu olarak bulunan Filistinli gazeteci Muhammet el-Kayk'ın serbest bırakılması talebiyle gösteriler düzenlendi.

Çeşitli basın ve insan hakları kuruluşların çağrısıyla, Ramallah, Cenin, El-Halil ve Doğu Kudüs'te düzenlenen gösterilerde, İsrail hapishanesinde idari tutuklu olarak bulunan ve bu durumunu protesto için 66 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Kayk'ın serbest bırakılması talep edildi.

Aralarında gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de yer altığı göstericilerde Kayk'ın fotoğrafları taşınarak, İsrail karşıtı sloganlar atıldı.

Ramallah'ta düzenlenen dayanışma eyleminde AA muhabirine açıklama yapan Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Sultan Ebu'l-Ayn, 'İsrail madem Filistinlileri tutuklamaya devam ediyor ve onları serbest bırakmayı reddediyor o zaman İsrail'de ne barış ne de istikrar olacak' dedi. İsrail makamlarının, sağlık durumu kötüleşmesine rağmen Kayk'ı serbest bırakmadığını belirten Ebu'l-Ayn, 'İsrail'in amacı Kayk'ı öldürmek' ifadelerini kullandı.

Filistin yönetiminin Kayk'ın serbest bırakılması için her düzeyde gerekli görüşmeleri yaptığını hatırlatan Ebu'l-Ayn, uluslararası kurumlardan Filistinli gazetecinin serbest bırakılması için müdahalede bulunmasını talep ederek, 'Kayk'a bir şey olması durumunda istenmeyen olaylar yaşanabilir' şeklinde uyarıda bulundu.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın 'mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek' suçlamasıyla yargılanarak 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

Kaynak: AA