Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Toplantısı KKTC'de Yapıldı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "KKTC’deki 300 bin Türk’ü rencide etmememiz gerekiyor. Burada toplumun yeterince anlaşılmamasından kaynaklı problemleri görüyorsunuz" dedi.

Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Toplantısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’da gerçekleşti. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. KKTC’deki problemlere değinen Arslan, Kıbrıs’ta Türkiye karşıtlığının körüklendiğini belirterek, "Suriye’den gelen göçmenlere 8,5-9 milyar dolar katkı veriyoruz. KKTC’deki 300 bin Türk’ü rencide etmememiz gerekiyor. Burada toplumun yeterince anlaşılmamasından kaynaklı problemleri görüyorsunuz. Bunun üzerinden bir kısım yorumlar, makaleler yazılıyor. Bu da daha çok Türkiye karşıtlığını körüklemiş oluyor. Buradaki sosyolojik yapıyı, kültürel yapıyı çok iyi analiz etmeden yazıp çizmemek lazım. Bu Türkiye’nin aleyhine oluyor" dedi.

"74 SONRASI GELENLER HIRSIZLIK YAPIYOR"

Arslan, kendilerinin KKTC’de bulunma amaçlarının doğru analizler sonucunda Türkiye’ye var olan yanlış tutumun kırılmak istediklerini ifade ederek, "Türkler arasında burada 74 öncesi kapılarda kilit kullanılmıyordu. Şimdi ise 74 sonrası gelenler kilitlenmiş evime girip hırsızlık yapıyor. Bütün bunların sorumluluğunu Türkiye’ye yıkan bir yapı oluşuyor. Bunun için de biraz Türkiye’nin, özellikle kamudaki görevlilerin Kıbrıs’ı doğru analiz etmeleri gerekiyor. Hak-İş’in buradaki oluş nedeninin bir tanesi budur" diye konuştu.

Kıbrıs sorununun bir şekilde masada çözülmesi gerektiğine değinen Arslan, "Sorun çözülürse buraya ekonomik yapı, ihracat vs. yatırımlar gelecek. Bütün bunlar Kıbrıs’ın geleceğinde önemli şeyler. Annan Planı’na Türk halkı yaklaşık olarak yüzde 65 evet demişti. Bunun en büyük nedeni Tayyip Erdoğan’dır. Tayyip Bey istediği için insanlar evet dedi" ifadelerini kullandı.

"RUMLAR’DAN ÇOK RUMCULUK YAPAN BİR SÜRÜ TAŞERON VAR"

Türkiye’yi dışarıya karşı farklı bir tutumla tanıtmak istediklerini söyleyen Arslan, Kamu-Sen ile birlikte bazı projeleri hayata geçirecekleri çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi.

Arslan, "Özellikle gençleri Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Türkiye’yi hem tanıtma hem de kardeşlik içerisinde olmaları, bilmelerini istiyoruz. Rumlar’dan daha çok Rumculuk yapan bir sürü taşeron var. Bunlara karşı kavga etmek yerine etkilemek ve davet etmek gerekiyor. Batılılar bunu yapıyor. Kimse İngiltere aleyhine bir kelime etmez burada. Sonuçta Türkiye eleştiriliyor. İngiltere Üssü’nden kimse şikayet etmiyor. Senin ne işin var demiyor kimse. Niye Türkiye suçlanıyor? İşte burada bir algı yapılmak isteniyor" şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Hak-İş Genel Başkanı Arslan, hükümetin kendilerine somut bir teklifle gelmediklerini ve bu teklifi beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatı alamayan yüzde 85 işçi varsa bunu alabileceği bir modele getirmemiz gerekiyor. Hükümetin ne önerdiğine baktıktan sonra bu konuda karşı görüşlerimizi geliştireceğiz. Hükümet bizim önümüze bir modelle gelmedi. 2014 yılı için 14 milyon kişi giriş çıkış yapmış. Yüzde 86’sı kıdem tazminatı haketmeden çıkmış."
Kaynak: İHA