En Sorunlu Ürünler Asansör Ve Gaz Yakan Cihazlar

Kayseri'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce 2015'te yapılan denetimlerde, bin 463 sanayi ürününden 863'ünde uygunsuzluk tespit edildi Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün gruplarında başı asansörler ve gaz yakan cihazlar çekti Teknik mevzuata uygun olmayan mal üreten işletmelere 942 bin 587 lira idari para cezası verildi.

Kayseri'de geçen yıl, teknik mevzuata uygun olmayan mal üreten işletmelere 942 bin 587 lira idari para cezası verilirken, güvensizlik şüphesiyle teste gönderilen ürünler arasında asansörler başı çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılında vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla piyasada bulunan, piyasaya arz aşamasında ya da kullanımda olan bin 463 sanayi ürününün denetlendiğini belirtti.

Denetimlerde ürünlerin teknik mevzuata uygunluk ve güvenlik açısından değerlendirildiğini aktaran Akçadırcı, şunları kaydetti:

'Bu ürünlerden 600’ü uygun bulunmuştur. 128’i asansör, 7’si basınçlı ekipmanlar, 83'ü elektrikli ekipmanlar, 86’sı gaz yakan cihazlar, 55’i makineler, 11’i otomotiv, 3’ü kazanlar, 1’i enerji verimliliği ve 489’u taşınabilir basınçlı ekipmanlar olmak üzere toplam 863 üründe uygunsuzluk tespit edilmiştir. Denetlenen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 59’dur'.

-Güvensizlik testinde asansörler çoğunlukta

Akçadırlı, güvensizlik şüphesiyle 111 farklı ürünü teste gönderdiklerini, bunların 61'inin asansörler olduğunu bildirerek, 'Teste gönderilen ürünlerden 39’u asansör olmak üzere 55’i uygunsuz çıkmıştır. Teste gönderilen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı ise yüzde 49,5'tir' ifadesini kullandı.

Akçadırcı, 2015 yılında toplatmaya konu 5 denetim gerçekleştirildiği, teknik düzenlemeye aykırılığı tespit edilen 77 ürünün düzeltilmesi için üretici ve ithalatçılara süre verildiğini aktararak, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin 4703 ve 1705 sayılı kanun hükümlerine göre 942 bin 587 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün gruplarının asansörler ve gaz yakan cihazlar olduğuna dikkati çeken Akçadırcı, tüketicilerin güvensizlik şüphesi duydukları sanayi ürünleri ile ilgili ihbar ve şikayetlerini 'Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı'na bildirebileceklerini vurguladı.
Kaynak: AA