Aydın'daki Jeotermal Santral Yatırımları

Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın: 'Kuru incirde çıkan kükürtdioksitin sebebi, jeotermal santrallerin gece gündüz, yılın 365 günü havaya salgıladıkları gazlar ve içeriğindeki kimyasal maddelerdir'.

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, 'Kuru incirde çıkan kükürtdioksitin sebebi, jeotermal santrallerin gece gündüz, yılın 365 günü havaya salgıladıkları gazlar ve içeriğindeki kimyasal maddelerdir' görüşünü bildirdi.

Metin Aydın, düzenlediği basın toplantısında, jeotermal santrallerin faaliyetleri sırasında saldıkları akışkan ve gazlar ile toprakları çoraklaştırdığını, incir ve zeytin kalitesini bozduğunu ileri sürdü.

Türkiye'de incirin yüzde 63'ünün, kestanenin yüzde 36'sının, zeytinin yüzde 20'sinin, pamuğun da yüzde 13'ünün Aydın'da üretildiğine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

'Jeotermal santrallerin saldığı bor ve kükürtdioksitin incir üzerine etkisi, ulusal ve uluslararası laboratuvar incelemeleriyle ispatlandı. Kuru incirde çıkan kükürtdioksitin sebebi, jeotermal santrallerin gece gündüz, yılın 365 günü havaya salgıladıkları gazlar ve içeriğindeki kimyasal maddelerdir. Aydın'ın incir ihracatının bitmesi, işletmecilerin iflas etmesi, üreticinin incir üretememesi veya ürettiği incirin elinde kalması demektir.'

Aydın, il genelindeki jeotermal kaynakların yüzde 95'inin elektrik üretiminde kullanıldığına değinerek, 'Oysa bu kaynaklar ile 100 bin dekar sera işletilebilir, 100 bin konut ısıtılabilir, 100 bin kişiye iş imkanı sağlanabilir. Aydın'ın sürdürülebilir sağlıklı geleceğinden endişeliyiz' dedi.
Kaynak: AA