San Sebastian'da 'Avrupa Kültür Başkenti' Etkinlikleri

İspanya'nın San Sebastian kentinde yıl boyu düzenlenecek etkinliklere başlandı.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin en turistik kenti olarak bilinen San Sebastian, 2016 yılı boyunca 'Avrupa Kültür Başkenti' olarak yüzlerce kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin açılışı dolayısıyla kentin merkezindeki La Concha Plajı'nda davul ve trampet çalan 6 bin 500 kadar kişi yerel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Açılışı simgeleyen gösteri ise 'Birlikte Yaşam' olarak da adlandırılan Maria Cristina Köprüsü'nde yapıldı.

Elli binden fazla kişinin izlediği, Bask bölgesine özgü 'geleneklerin, yaşam tarzlarının ve farklılıkların' ön plana çıkarıldığı müzikli gösteriyi dünyaca ünlü koreograf Hansel Cereza hazırladı.

Görsel sanatlar topluluğu 'La Fura dels Baus'un yaratıcılarından olan ve uzun süre bu grubun sanat direktörlüğünü yapan Cereza, San Sebastian'da gerçekleştirilen ve 660 bin avroya mal olan gösteriyle ilgili 'Hayatımda ilk defa böyle bir şey yaptım ve bu tekrarı olmayacak bir gösteri' dedi.

Yaklaşık 49 milyon avroluk bütçeyle gerçekleştirilecek kültürel etkinliklerin 90 kadarının büyük çaplı olacağı belirtiliyor.

Öte yandan 1953'ten bu yana uluslararası alanda prestijli bir film festivaline ev sahipliği yapan, güzel plajları, mimarisi ve yemek kültürüyle Avrupa'da adını duyurmayı başaran San Sebastian, buna rağmen çoğu zaman Bask bölgesindeki ETA terörünün gölgesinde kalmıştı.

ETA terörünün devam ettiği 2008 yılında başlattığı Avrupa Kültür Başkenti olma projesini 2016 yılında hayata geçirmeyi başaran San Sebastian'da, bu yıl gerçekleştirilecek kültürel etkinliklerde 'barış ve birlikte yaşam' en fazla öne çıkarılan tema olacak.

Sekiz yüzden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA örgütünün 4 yıl önce silahlı tüm eylemlerini kalıcı şekilde sona erdirme kararı almasının ardından Avrupa Kültür Başkenti seçilerek bir anlamda ödüllendirilen San Sebastian, eline geçirdiği bu fırsatı en iyi şekilde kullanmak istiyor.

ETA'nın İspanya'da en çok ölümcül saldırılar yaptığı kent olan San Sebastian'ın 'Avrupa Kültür Başkenti' etkinlikleri aracılığıyla şiddeti artık hayatından çıkarmak istediğine işaret eden organizatörler ve yerel yönetimdeki siyasetçiler, yıl boyunca kenti en iyi şekilde tanıtmayı hedefliyor.

San Sebastian Avrupa Kültür Başkenti Projesi Direktörü Pablo Berastegui, basına yaptığı açıklamada 'Bask halkı şiddetten çok yoruldu. Siyasi sorumlular da şiddeti artık insanların hayatından çıkarmak için kültürün iyi bir fırsat olacağını düşündü ve birlikte yaşamı daha iyileştirmek için bu projeye büyük destek verdi' dedi.

Kaynak: AA