TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: (1)'Bu ülke için bilgi üretmelerini beklediğimiz akademisyenlerin, teröre, teröristlere göz kırptıklarına şahit olduk' 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun CHP kongresinde gösterdiği tavır ve yaptığı açıklamalar, bunun bir başka örneği oldu''2016 da zor bir yıl olacak. Ancak özellikle seçimlerin geride kalmasının ve siyasi istikrarın yeniden oluşmasının bize itici bir kuvvet kazandıracağını düşünüyorum''Hem ekonomik hem de diplomatik açıdan ihracatçılarımızın önünü açmaya bundan sonra da devam edeceğiz'
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Bu ülke için bilgi üretmelerini beklediğimiz akademisyenlerin, teröre, teröristlere göz kırptıklarına şahit olduk. Sayın Kılıçdaroğlu'nun CHP kongresinde gösterdiği tavır ve yaptığı açıklamalar, bunun bir başka örneği oldu' dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Işık toplantının açılışında yaptığı konuşmasına dün kalp krizi geçirerek vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'a rahmet, ailesine, yakınlarına ve iş dünyasına başsağlığı dileyerek başladı.
Son dönemde Koç Grubunun Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemden bahseden bakan, bu vesileyle son zamanlarda sık sık Mustafa Koç ile bir araya geldiklerinden bahsetti. İhracatçıların Türkiye'nin büyümesinin en yakın şahidi olduklarına işaret eden Işık, şunları kaydetti:
'Biz güven ve istikrarı tesis ettik, sizin önünüzü açtık, siz de bizim açtığımız yollardan ilerlediniz ve Türkiye’nin gelirinin, refahının artmasına büyük katkı sağladınız.Ekonomik alanda attığımız adımların çok daha ötesinde, siyasi ve diplomatik açıdan da çok değerli adımlar attık. Mesela Türkiye’yi dünyada en fazla dış temsilciliği bulunan 7’nci ülke durumuna çıkardık.İstedik ki Türk girişimcisi Afrika’nın, Latin Amerika’nın her köşesine gittiğinde, orada Türkiye Cumhuriyeti bayrağını görebilsin, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisini ve konsolosunu yanında bulabilsin.
Serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülke veya ülke grubu sayısını 23’e ulaştırdık. THY, dünyada en çok noktaya uçuş yapan havayolu şirketi haline gelerek küresel markamız oldu.Seyahat etmeyi kolaylaştırmak için vize muafiyeti uygulamalarını yaygınlaştırdık. İnşallah, bu yıl, en büyük ihracat pazarımız olan AB ile vize muafiyetinin gerçekleşecek olması, en çok da ihracatçılarımız için önemli bir gelişme olacaktır.'
Işık, sanayicilerin birbirine rahat ulaşabilmesi amacıyla kurulan ve Türkiye’de kim, nerede, ne üretiyor gibi bilgileri bir araya getiren Lonca portalının bugüne kadar 200 binden fazla ziyaretçisi olduğu bilgisini vererek, bu portal sayesinde bazı ihracat sözleşmelerinin gerçekleşmesinden memnuniyet duyduklarını aktardı.
Bu amaçla, web portalının İngilizce olarak da yayınına başladıklarını anımsatan Işık, aynı şekilde, Türkiye'deki akredite test ve muayene hizmeti veren laboratuvarlara ulaşılmasını sağlayacak portalı da devreye aldıklarını, iki ay içinde akredite olmayan laboratuvarları da portala dahil edeceklerini söyledi.
-'İhracatçımızın önünü açmaya devam edeceğiz'
'Hem ekonomik hem de diplomatik açıdan ihracatçılarımızın önünü açmaya bundan sonra da devam edeceğiz' diyen Işık, konuşmasına şöyle devam etti:
'Zira ihracatçılarımızın bu ülke için ne kadar büyük bir değer ürettiklerinin farkındayız.Türk ihracatçısı, risk alabilen, değişikliklere hızlı cevap verebilen özellikleri ile küresel rakiplerinden ayrışmaktadır.Hükümetimiz ve reel sektörümüzün iş birliği ile 2002’de 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı, 2014 yılında 158 milyar dolara çıkarmıştık.Çok daha önemlisi ihracatımızı nitelik anlamında da geliştirdik, iyileştirdik.
Bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2002’de 8, 2014’te 34’tü. Bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün grubu 2002’de 9 iken 2014’te 37 idi. Yine AB ülkelerinin ihracatımızdaki payı yüzde 55 seviyesindeydi, yüzde 43’e geriledi.Buna mukabil, Afrika’nın Kuzey ve Güney Amerika’nın ihracatımızdaki payı ise önemli bir artış gösterdi.
Aynı şekilde, TİM verilerine göre, en fazla ihracat yapan ilk bin firmanın toplam ihracatımızdaki payının, son dönemde her yıl düzenli olarak yüzde 1 civarında azalması KOBİ’lerin ihracattan payının yüzde 1 arttığı anlamına geliyor. Bu da ihracatın tabana yayıldığının en önemli göstergesi.'
Bakan Işık, bakanlıktaki Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verileri hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Verilerin KOBİ'lerin ihracattaki, gelir artışındaki rolünü net şekilde gösterdiğine dikkati çekerek, 'Verilere göre, 2006 yılında ihracatçı KOBİ sayımız 41 bin civarındayken, 2014 yılında ihracat yapan KOBİ sayımız 56 bini geçmiştir.Yani, 2002’de 36 milyar dolar, 2006 yılında 85 milyar dolar olan ihracatımızı, 2014’te 158 milyar dolar seviyesine getirmemizde, ihracat yapan KOBİ sayısındaki bu artış doğrudan etkili olmuştur' dedi.
Daha fazla KOBİ’nin ihracat yapmasının önemine de değinen Işık, 2014 yılında, imalat sanayinde ihracat yapan KOBİ’lerin karlılık oranı yüzde 6,6 iken, yapmayanların karlılık oranının sadece yüzde 3,7 olduğuna dikkati çekti.
Fikri Işık, 2015’te, gerek küresel ekonomiden gerekse jeopolitik nedenlerden dolayı ihracatta yüzde 10 civarında bir düşüş yaşandığını, yine de 239 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapıldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
'Küresel ekonomideki gelişmeler, özellikle de parite etkisi ve emtia fiyatlarındaki gerileme, ihracatımızın düşüşünde etkili oldu. Doğrusu bu kadar zor geçen bir yılda, yine de 145 milyar dolar civarında bir ihracat yapmış olmamızın çok büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum.İthalatımızın daha yüksek bir oranda gerilemiş olması, ticaret açığımıza olumlu yansıyor.Aynı şekilde, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2015’te yüzde 70 seviyesine yükseldi.Biz her zaman samimi, dürüst, şeffaf bir iktidar olduk.
Bu nedenle, açık konuşmak durumundayım, 2016 da zor bir yıl olacak.Küresel ekonomideki sıkıntılar ve bizim bölgemizdeki sorunlar devam ediyor.Ancak özellikle seçimlerin geride kalmasının ve siyasi istikrarın yeniden oluşmasının bize itici bir kuvvet kazandıracağını düşünüyorum.Yine İran’a yönelik uluslararası yaptırım kararının kaldırılmış olması da ihracatçılarımız için ciddi bir fırsat teşkil edecektir.'
-'Teknolojinin payını artırmalıyız'
Bakan Işık, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının küresel risklerden minimum düzeyde etkilenmesi için, muhakkak surette daha yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, hem üretim süreçlerinde hem de nihai ürünlerde teknolojinin payının artırılması gerektiğini söyledi.
2002 tarihinden bu yana geçen dönemi birinci atılım dönemi, bundan sonrasını da ikinci atılım dönemi olarak nitelendiren Işık, '’Birinci atılım döneminde, ülkemizde var olan ama atıl kalan potansiyeli açığa çıkarmaya, aktif hale getirmeye çalıştık.Başarılı da olduk ve o kapasiteyi maksimuma yakın bir düzeyde kullanmaya başladık' dedi.
Işık, ikinci atılım döneminde ise yeni kapasite oluşturması ve niteliksel bir sıçrama yaşanması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
'İşte 25 öncelikli dönüşüm programımız, bu açıdan çok büyük bir önem taşıyor.Eğer bu yapısal dönüşüm programını başarıyla hayata geçirebilirsek, bu ülke için gerçekten de farklı ve heyecan verici bir tecrübeyi hayata geçirmiş olacağız.Bu sadece hükümetin yapabileceği bir iş değil. Bu hep birlikte başarabileceğimiz bir iş.
Reel sektörün, STK’ların, üniversitelerin, medyanın, herkesin bu süreçte rol alması gerekiyor. TİM’e bu kapsamda çok teşekkür ediyorum, sadece ihracat yapan değil, nitelikli ihracat için takdire şayan çalışmalar yaptı. Bizim TİM gibi inisiyatif alan koordineli çalışan ve bu koordinasyon sonucunda da pek çok düzenlemenin hayata geçmesini sağlayan örgütlere ihtiyacımız var. Bu gibi destekleri önemsiyoruz.'
Fikri Işık, destek olmayanların en azından köstek olmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'İşte akademisyenlerin bildirisinde bunun kötü bir örneğini yaşadık.Bu ülke için bilgi üretmelerini beklediğimiz akademisyenlerin, teröre, teröristlere göz kırptıklarına şahit olduk.Sayın Kılıçdaroğlu'nun CHP kongresinde gösterdiği tavır ve yaptığı açıklamalar, bunun bir başka örneği oldu.Bir siyasi parti lideri için, kongre konuşmaları çok değerlidir.
Kongre konuşmaları, ülkenizle ilgili vizyonunuzu, programınızı, düşüncelerinizi paylaşmak için tüm gözlerin size çevrildiği bir andır. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, bu önemli zamanını Sayın Cumhurbaşkanımıza ağır hakaretler etmekle geçirdi.Açıkçası buna şaşırmadım, çünkü dünyanın her yerinde, fikri ve düşüncesi olmayanların sığınağı yalan, iftira ve hakaret olmuştur.
Eskilerin çok güzel bir sözü vardır, 'Üslub-u lisan ayniyle insan.' Kişinin konuşurken kullandığı üslup, o kişinin kalitesini de ortaya koyar. Biz bunlara takılmayalım, bunlarla zaman harcamayalım, işimize bakalım.Hükümetimiz eylem planındaki vaatlerini birer birer hayata geçiriyor.'
(Sürecek)
Kaynak: AA
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Işık toplantının açılışında yaptığı konuşmasına dün kalp krizi geçirerek vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'a rahmet, ailesine, yakınlarına ve iş dünyasına başsağlığı dileyerek başladı.
Son dönemde Koç Grubunun Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemden bahseden bakan, bu vesileyle son zamanlarda sık sık Mustafa Koç ile bir araya geldiklerinden bahsetti. İhracatçıların Türkiye'nin büyümesinin en yakın şahidi olduklarına işaret eden Işık, şunları kaydetti:
'Biz güven ve istikrarı tesis ettik, sizin önünüzü açtık, siz de bizim açtığımız yollardan ilerlediniz ve Türkiye’nin gelirinin, refahının artmasına büyük katkı sağladınız.Ekonomik alanda attığımız adımların çok daha ötesinde, siyasi ve diplomatik açıdan da çok değerli adımlar attık. Mesela Türkiye’yi dünyada en fazla dış temsilciliği bulunan 7’nci ülke durumuna çıkardık.İstedik ki Türk girişimcisi Afrika’nın, Latin Amerika’nın her köşesine gittiğinde, orada Türkiye Cumhuriyeti bayrağını görebilsin, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisini ve konsolosunu yanında bulabilsin.
Serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülke veya ülke grubu sayısını 23’e ulaştırdık. THY, dünyada en çok noktaya uçuş yapan havayolu şirketi haline gelerek küresel markamız oldu.Seyahat etmeyi kolaylaştırmak için vize muafiyeti uygulamalarını yaygınlaştırdık. İnşallah, bu yıl, en büyük ihracat pazarımız olan AB ile vize muafiyetinin gerçekleşecek olması, en çok da ihracatçılarımız için önemli bir gelişme olacaktır.'
Işık, sanayicilerin birbirine rahat ulaşabilmesi amacıyla kurulan ve Türkiye’de kim, nerede, ne üretiyor gibi bilgileri bir araya getiren Lonca portalının bugüne kadar 200 binden fazla ziyaretçisi olduğu bilgisini vererek, bu portal sayesinde bazı ihracat sözleşmelerinin gerçekleşmesinden memnuniyet duyduklarını aktardı.
Bu amaçla, web portalının İngilizce olarak da yayınına başladıklarını anımsatan Işık, aynı şekilde, Türkiye'deki akredite test ve muayene hizmeti veren laboratuvarlara ulaşılmasını sağlayacak portalı da devreye aldıklarını, iki ay içinde akredite olmayan laboratuvarları da portala dahil edeceklerini söyledi.
-'İhracatçımızın önünü açmaya devam edeceğiz'
'Hem ekonomik hem de diplomatik açıdan ihracatçılarımızın önünü açmaya bundan sonra da devam edeceğiz' diyen Işık, konuşmasına şöyle devam etti:
'Zira ihracatçılarımızın bu ülke için ne kadar büyük bir değer ürettiklerinin farkındayız.Türk ihracatçısı, risk alabilen, değişikliklere hızlı cevap verebilen özellikleri ile küresel rakiplerinden ayrışmaktadır.Hükümetimiz ve reel sektörümüzün iş birliği ile 2002’de 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı, 2014 yılında 158 milyar dolara çıkarmıştık.Çok daha önemlisi ihracatımızı nitelik anlamında da geliştirdik, iyileştirdik.
Bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2002’de 8, 2014’te 34’tü. Bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün grubu 2002’de 9 iken 2014’te 37 idi. Yine AB ülkelerinin ihracatımızdaki payı yüzde 55 seviyesindeydi, yüzde 43’e geriledi.Buna mukabil, Afrika’nın Kuzey ve Güney Amerika’nın ihracatımızdaki payı ise önemli bir artış gösterdi.
Aynı şekilde, TİM verilerine göre, en fazla ihracat yapan ilk bin firmanın toplam ihracatımızdaki payının, son dönemde her yıl düzenli olarak yüzde 1 civarında azalması KOBİ’lerin ihracattan payının yüzde 1 arttığı anlamına geliyor. Bu da ihracatın tabana yayıldığının en önemli göstergesi.'
Bakan Işık, bakanlıktaki Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verileri hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Verilerin KOBİ'lerin ihracattaki, gelir artışındaki rolünü net şekilde gösterdiğine dikkati çekerek, 'Verilere göre, 2006 yılında ihracatçı KOBİ sayımız 41 bin civarındayken, 2014 yılında ihracat yapan KOBİ sayımız 56 bini geçmiştir.Yani, 2002’de 36 milyar dolar, 2006 yılında 85 milyar dolar olan ihracatımızı, 2014’te 158 milyar dolar seviyesine getirmemizde, ihracat yapan KOBİ sayısındaki bu artış doğrudan etkili olmuştur' dedi.
Daha fazla KOBİ’nin ihracat yapmasının önemine de değinen Işık, 2014 yılında, imalat sanayinde ihracat yapan KOBİ’lerin karlılık oranı yüzde 6,6 iken, yapmayanların karlılık oranının sadece yüzde 3,7 olduğuna dikkati çekti.
Fikri Işık, 2015’te, gerek küresel ekonomiden gerekse jeopolitik nedenlerden dolayı ihracatta yüzde 10 civarında bir düşüş yaşandığını, yine de 239 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapıldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
'Küresel ekonomideki gelişmeler, özellikle de parite etkisi ve emtia fiyatlarındaki gerileme, ihracatımızın düşüşünde etkili oldu. Doğrusu bu kadar zor geçen bir yılda, yine de 145 milyar dolar civarında bir ihracat yapmış olmamızın çok büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum.İthalatımızın daha yüksek bir oranda gerilemiş olması, ticaret açığımıza olumlu yansıyor.Aynı şekilde, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2015’te yüzde 70 seviyesine yükseldi.Biz her zaman samimi, dürüst, şeffaf bir iktidar olduk.
Bu nedenle, açık konuşmak durumundayım, 2016 da zor bir yıl olacak.Küresel ekonomideki sıkıntılar ve bizim bölgemizdeki sorunlar devam ediyor.Ancak özellikle seçimlerin geride kalmasının ve siyasi istikrarın yeniden oluşmasının bize itici bir kuvvet kazandıracağını düşünüyorum.Yine İran’a yönelik uluslararası yaptırım kararının kaldırılmış olması da ihracatçılarımız için ciddi bir fırsat teşkil edecektir.'
-'Teknolojinin payını artırmalıyız'
Bakan Işık, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının küresel risklerden minimum düzeyde etkilenmesi için, muhakkak surette daha yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, hem üretim süreçlerinde hem de nihai ürünlerde teknolojinin payının artırılması gerektiğini söyledi.
2002 tarihinden bu yana geçen dönemi birinci atılım dönemi, bundan sonrasını da ikinci atılım dönemi olarak nitelendiren Işık, '’Birinci atılım döneminde, ülkemizde var olan ama atıl kalan potansiyeli açığa çıkarmaya, aktif hale getirmeye çalıştık.Başarılı da olduk ve o kapasiteyi maksimuma yakın bir düzeyde kullanmaya başladık' dedi.
Işık, ikinci atılım döneminde ise yeni kapasite oluşturması ve niteliksel bir sıçrama yaşanması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
'İşte 25 öncelikli dönüşüm programımız, bu açıdan çok büyük bir önem taşıyor.Eğer bu yapısal dönüşüm programını başarıyla hayata geçirebilirsek, bu ülke için gerçekten de farklı ve heyecan verici bir tecrübeyi hayata geçirmiş olacağız.Bu sadece hükümetin yapabileceği bir iş değil. Bu hep birlikte başarabileceğimiz bir iş.
Reel sektörün, STK’ların, üniversitelerin, medyanın, herkesin bu süreçte rol alması gerekiyor. TİM’e bu kapsamda çok teşekkür ediyorum, sadece ihracat yapan değil, nitelikli ihracat için takdire şayan çalışmalar yaptı. Bizim TİM gibi inisiyatif alan koordineli çalışan ve bu koordinasyon sonucunda da pek çok düzenlemenin hayata geçmesini sağlayan örgütlere ihtiyacımız var. Bu gibi destekleri önemsiyoruz.'
Fikri Işık, destek olmayanların en azından köstek olmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'İşte akademisyenlerin bildirisinde bunun kötü bir örneğini yaşadık.Bu ülke için bilgi üretmelerini beklediğimiz akademisyenlerin, teröre, teröristlere göz kırptıklarına şahit olduk.Sayın Kılıçdaroğlu'nun CHP kongresinde gösterdiği tavır ve yaptığı açıklamalar, bunun bir başka örneği oldu.Bir siyasi parti lideri için, kongre konuşmaları çok değerlidir.
Kongre konuşmaları, ülkenizle ilgili vizyonunuzu, programınızı, düşüncelerinizi paylaşmak için tüm gözlerin size çevrildiği bir andır. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, bu önemli zamanını Sayın Cumhurbaşkanımıza ağır hakaretler etmekle geçirdi.Açıkçası buna şaşırmadım, çünkü dünyanın her yerinde, fikri ve düşüncesi olmayanların sığınağı yalan, iftira ve hakaret olmuştur.
Eskilerin çok güzel bir sözü vardır, 'Üslub-u lisan ayniyle insan.' Kişinin konuşurken kullandığı üslup, o kişinin kalitesini de ortaya koyar. Biz bunlara takılmayalım, bunlarla zaman harcamayalım, işimize bakalım.Hükümetimiz eylem planındaki vaatlerini birer birer hayata geçiriyor.'
(Sürecek)