Kuzey Kore'de Tutuklanan ABD'li Öğrenci

ABD Dışişleri Bakanlığı, tutuklanan ABD’li öğrenciye ilişkin haberlerden bilgileri olduğunu belirterek konuyla ilgili Kuzey Kore’deki İsveç Büyükelçiliği ile yakından çalıştıklarını bildirdi.

WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’de ABD’li bir öğrencinin tutuklandığına dair haberlerin bilgileri dahilinde olduğunu bildirerek konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışındaki ABD vatandaşlarının selametinin en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Kuzey Kore’de ABD’li öğrencinin tutuklandığına yönelik medyada yer alan haberlerin farkında olduklarını ifade eden Toner, ancak tutuklamayı teyit etmedi.

Toner, “Kuzey Kore’de ABD vatandaşlarının tutuklandığı belirtilen durumla ilgili Kuzey Kore’de ABD’nin hamisi İsveç Büyükelçiliği ile yakından çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Toner, kişisel bilgilerin gizliliği gereği daha fazla bilgi veremeyeceğini kaydetti.

Kuzey Kore’nin resmi yayın kuruluşu Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Pyongyang yetkililerinin, ülkeye turist olarak giren Virginia Üniversitesi öğrencisi Otto Frederick Warmbier’i Kuzey Kore vatandaşları arasındaki birliği bozmayı amaçladığı gerekçesiyle tutukladığını bildirmişti.

Yetkililer, Warmbier'in Amerika yönetimiyle bağlantıları olduğunu ve Kuzey Kore'deki eylemlerinin soruşturulduğunu belirtmişti.

ABD ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Kuzey Kore, Washington ile aralarında ilişkilerin gerildiği zamanlarda daha önce de ülkede bulunan ABD vatandaşlarını tutuklamıştı.

Kuzey Kore’ye gitmek isteyen ABD vatandaşlarına yönelik sıklıkla seyahat uyarısı yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı, en son uyarısını geçtiğimiz kasım ayında paylaşmıştı.
Kaynak: AA