Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'nin Kabulü

Bakan Tüfenkci: 'Türkiye ve Türkler, AB’nin her zaman güçlü bir parçası olmuştur”.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ve Türklerin, AB’nin her zaman güçlü bir parçası olduğunu belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'yu kabul etti.

Türkiye ve İtalya'nın, Akdeniz Havzası’nda ortak çıkarları bulunan ve ortak tarihi değerleri paylaşan bölgesel 2 güç olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, ülkeler arasında 160 yıllık diplomatik ilişkiler bulunduğunu vurguladı. Tüfenkci, 'Aynı coğrafyada bulunan ülkelerimiz Balkanlar, Akdeniz ve Kafkasya’da istikrarın ve barışın sağlanması için çalışmaktadırlar” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 9,3 azaldığını ve bundan duydukları üzüntüyü dile getiren Bakan Tüfenkci, “Ticaretimizin düşmesini değil artmasını arzuluyoruz, İtalya ülkemizin en önemli ticaret ortağıdır” dedi.

AB’ye üyelik sürecinde İtalya’nın verdiği destekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Bakan Tüfenkci, “Türkiye ve Türkler, AB’nin her zaman güçlü bir parçası olmuştur” diye konuştu.

Uluslararası ticaret akışının sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi, üreticiden tüketiciye uzanan arz zinciri güvenliğinin kurulabilmesi amacıyla çok taraflı platformlarda her türlü işbirliğine açık olduklarını belirten ve İtalya ile Türkiye arasında var olan işbirliği, çalışma ve projelere dikkat çeken Tüfenkci, “Bakanlığımız ile İtalyan Gümrük İdaresi arasında uzun yıllardır devam eden ikili ve bölgesel çalışmalarımızın da daha da artarak devam edeceğine inanıyorum' ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Mattiolo, konuşmasında, İtalya’nın, Türkiye’ye, AB yolunda verdiği desteğin sadece politik destek olmadığını somut adımlar atıldığını dile getirdi.

Gümrük Birliği’nin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Mattiolo, şunları kaydetti:

“AB ile görüşmelerin tekrar başlatılması ve para politikaları konusunda 17. faslın yeniden açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumu Türkiye de uygulanan normların AB standartlarına uyumu ile artış gösterdi. Bu konuda İtalya’nın tutumu Ankara’yı destekler niteliktedir. Yeni Gümrük Birliği’nin ve vize serbestisinin hem Türkiye hem de AB açısından olumlu olacağını düşünüyoruz. Yıl içerisinde farklı fasılların açılmasını da destekliyoruz.'

Mattiolo, Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İtalya Mali Muhafaza Genel Müdürlüğü arasında ikili bir görüşme yapılmasından yana olduklarını, böylece iki ülke arasındaki işbirliği daha da gelişeceğini söyledi.
Kaynak: AA