İsrail'in Muhalif Siyonist Birlik Partisi Lideri Herzog Açıklaması

'İsrail vatandaşlarının güvenliği için Filistinlilerle ayrı yaşamamız gerekiyor'.

İsrail'in en büyük muhalif partisi Siyonist Birlik Partisi lideri Isaac Herzog, İsrail vatandaşlarını mümkün olan en yakın zamanda 'Filistinlilerden ayrılmaya' çağırdı.

Herzog, yaptığı yazılı açıklamada, 'İsrail vatandaşlarının güvenliği için Filistinlilerle ayrı yaşamamız gerekiyor. Ben mümkün olan en yakın zamanda Filistinlilerin en büyük kısmından ayrılmak istiyorum' ifadelerini kullandı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, ittifak kurduğu aşırı sağcı partiden korktuğu için İsrail'in güvenliğini sağlayamamakla eleştiren Herzog, İsrail-Filistin sorununa yönelik iki devletli çözüm önerisine değinerek, 'İki devletli çözüm henüz ölmedi, ben ondan yanayım ama gerçekçi olmak lazım ki bu çözüm hemen yarın da uygulanamaz' dedi.

İsrail radyosuna göre muhalif lider, daha önce Hayfa'da yaptığı bir konuşmada İsrail-Filistin arasındaki sorunun çözümü için, Batı Şeria'daki ayrım duvarının tamamlanması, Kudüs'teki 28 Filistinli mahallesinin geleceğine yönelik karar alınması, Filistinlilerle güvenlik ve ekonomi konusunda güven inşa edilmesi ve Mısır ile Ürdün'ün de katılacağı stratejik ve ekonomik konuları görüşmek üzere bir konferans düzenlenmesi önerisinde bulunmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistinlilerin yerlerinden edilmesiyle alakalı hiçbir öneriyi kabul etmeyeceklerini vurgulamıştı.

Filistin yönetimi yeniden görüşmelere başlamak için İsrail'in, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini onaylamasını, Filistinli esirleri serbest bırakmasını, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimi inşasını durdurmasını ve bunların 2 yılı aşmayan bir takvimin oluşturularak uluslararası toplum gözetiminde uygulanmasını talep ediyor. İsrail tarafı ise bu talepleri kabul etmiyor.

Filistin ile İsrail arasında Temmuz 2013'te yeniden başlatılan barış görüşmelerinde İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinliyi serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail'in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak, İsrail'i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu. Yaklaşık 9 ay devam eden görüşmelerde İsrail, 78 Filistinli mahkumu 3'er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı.

İsrail, Filistinli gruplar Fetih ve Hamas arasında varılan milli mutabakat sonrasında ise barış görüşmelerini askıya aldığını ve ekonomik yaptırımlarda bulunulacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA