Snowden Bağlantılı Gözaltı Yasal Bulundu

İngiltere'deki Temyiz Mahkemesi, Snowden’ın sızdırdığı belgeleri ilk haberleştiren gazetecinin arkadaşı David Miranda'nın Heathrow Havaalanı'nda gözaltında tutulmasının yasalara uygun olduğunu bildirdi.

İngiltere'deki Temyiz Mahkemesi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden’ın ABD’deki izleme skandalıyla ilgili sızdırdığı belgeleri ilk haberleştiren Amerikalı gazeteci Glenn Greenwald'ın arkadaşı David Miranda'nın 2013'de Londra'daki Heathrow Havaalanı'nda 9 saat gözaltında tutulmasını yasal buldu.

Miranda, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bulunan Greenwald'ı ziyaret etmek üzere Almanya'dan geldiği Londra'daki Heathrow Havaalanı'nda aktarma yaptığı sırada polis tarafından terör yasası kapsamında uzun süre gözaltında tutulmasına tepki göstererek, gözaltına alınmasıyla, terörle mücadele yasalarının orantısız biçimde kullanıldığını ve insan hakları hukukunun ihlal edildiğini savundu.

Mahkeme ise mevcut terör yasasının gazetecileri yeteri kadar korumadığını belirterek ancak Heathrow gibi liman ve havaalanlarında, 'basın bilgisi veya materyallerine saygı gösterildiği sürece' yasanın uygulanabildiğini aktardı.

- Ulusal güvenliğin korunması

Mahkeme, İngiliz polisinin, terör yasası çerçevesinde Miranda'yı gözaltına almasını haklı bulduğunu bildirirken, İçişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada 'David Miranda'nın polis tarafından terör yasası kapsamında sorgulanmasının yasal ve orantılı olduğu hakkında her zaman açıktık. Temyiz Mahkemesi'nin kararı, ulusal güvenliğin korunması kapsamında yetki kullanan polisin hareketini destekliyor' denildi.

Londra polisinin Heathrow’da 9 saat boyunca gözaltında tutarak sorguladığı Miranda, alıkonulduğu süre boyunca bir odada tutulduğunu, 6 görevlinin sürekli içeri girip çıktığını ve kendisine kişisel sorular yönelttiğini belirtmiş, bilgisayar ve cep telefonu gibi özel eşyalarının da incelendiğini kaydetmişti.

Miranda'nın gözaltına alındığında Snowden'ın sızdırdığı bazı kriptolu materyalleri arkadaşı Grennwald'a iletmek için taşıdığı bildirilmişti.

İngiliz Yüksek Mahkemesi de 2013 yılında, Miranda'nın İngiliz polisi tarafından ele geçirilen cep telefonu ve bilgisayarındaki bilginin, İngiliz hükümeti ve polisi tarafından 'ulusal güvenlik' kapsamında incelenebileceğine hükmetmişti.

İngiltere'nin ABD ile ortaklaşa birçok telefon ve internet haberleşmesini izlediğinin Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ortaya çıkması ve bu belgelerin dünya basınında geniş şekilde yer alması, İngiltere açısından ulusal güvenliğe tehdit olarak değerlendirilmişti.

İngiliz İç İstihbarat Teşkilatı MI5’in daha önceden yaptığı bir açıklamasına göre, İngiltere’nin ulusal güvenliği tehdit edecek bilgi ve belgeleri elde ederek casusluk faaliyetinde bulunanlar ülkenin Resmi Gizli Bilgiler Kanunu’nun ilgili yasaları çerçevesinde 14 yıldan 42 yıla kadar uzayabilen hapis cezalarına çarptırılabiliyor.

Kaynak: AA