SERÇEV'den 'Aile Bilgilendirme Semineri'

Serebral palsili çocuklarda yemeyutma bozukluklarına ilişkin bilgilendirme semineri düzenledi HÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü araştırma görevlisi uzman fizyoterapist Serel: 'Beslenme güçlüğü, yeme ve yutma bozukluğu, çocuğun ve ailenin sosyal yaşantısı açısından çok önemli'.

ANKARA ( AA) - Serebral Palsili Çocuklar Derneğince (SERÇEV) düzenlenen 'Aile Bilgilendirme Semineri'nde, bu rahatsızlığın görüldüğü çocuklarda yeme ve yutma bozukluklarına ilişkin bilgiler aktarıldı.

Hacettepe Üniversitesinin (HÜ) işbirliği ile Milli Eğitim Vakfı Gökkuşağı Ortaokulu'nda düzenlenen toplantıda, HÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü araştırma görevlisi uzman fizyoterapist Selen Serel ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü araştırma görevlisi Fatma Ilgaz birer sunum yaptı.

Serel, selebral palsili çocuklarda yeme ve yutma bozukluklarının çok önemli bir konu olduğunu ve ailelerin çocuklarını sabırla takip etmeleri gerektiğini belirterek, tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkati çekti.

Yeme ve yutma bozukluğunun birçok belirtisi olduğunu anlatan Serel, 'Yutmayı başlatmada güçlük varsa yemeği ağzında çok bekletiyorsa beslenme esnasında kusma ve öğürme oluyorsa gözlerde sulanma, renk değişikliği yaşanıyorsa seste değişiklik gibi semptomlar varsa bu çocuğunuzda yeme güçlüğünün belirtisidir' dedi.

Bu çocukların yeme-yutma bozukluklarına bağlı sık sık ateşlendiğini ve akciğer enfeksiyonları ortaya çıkabildiğini vurgulayan Serel, yutma güçlüğünden dolayı çocukların yeterli beslenemediklerini ifade etti.

'Beslenme güçlüğü, yeme ve yutma bozukluğu, çocuğun ve ailenin sosyal yaşantısı açısından çok önemli' uyarısında bulunan Serel, bu hastalığın aile ve çocuğun tüm hayatını etkilediğini fakat tedavisi mümkün olduğu için uzman bir doktora danışılabileceğini bildirdi.

Serel, doğru beslenme yöntemiyle ilgili önerilerde bulunurken 'Aile yemek esnasında çocuğu dik oturtmalı ve besini ağza doğru bir açıyla vermelidir' diye konuştu.

Diyetisyen Fatma Ilgaz da serebral palsili çocuklarda beslenmenin önemine işaret ederek, ailelerden, tedavisi mümkün olduğu için çocuklarında yeme-yutma ve beslenme bozuklukları ortaya çıktığında korkmamalarını istedi.
Kaynak: AA