Sultansuyu'ndaki Aygırlara 'Özel Menü'

Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesindeki aygırlar, özellikle aşım dönemlerinde, 5 yıldızlı otel konforundaki localarında, özel gıdalarla besleniyor Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü Atçılık Şefi ve Veteriner Hekim Karabulut: 'Atlar için en önemli beslenme maddesi olarak yulaf veriyoruz. Yulafın yanında besleyici ve enerji verici olarak, Malatya dünya kayısı başkenti olduğu için gün kurusu kayısı, onun yanında kuru üzüm, keçi boynuzu pekmezi veriliyor. Vitamin ve mineraller veriliyor'

NAİM BOŞKUT - Sultansuyu Tarım İşletmesindeki aygırlar, özellikle aşım süreçlerinde, adeta 5 yıldızlı otel konforuna sahip localarında gün kurusu kayısıdan kuru üzüme, keçi boynuzu pekmezinden yulafa kadar 'özel' gıdalarla besleniyor.

Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki 25 bin dönüm araziye 1865 yılında 'Çiftlik Hattı Hümayun' ismiyle kurulan ve 1928 yılında 'Sultansuyu Harası' adını alan işletme, birbirinden değerli aygırların bulunduğu ve bakımının yapıldığı önemli işletmelerden biri.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü Atçılık Şefi ve Veteriner Hekim Eren Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmelerinin aygır tavlasında 12 aygırın bulunduğunu, 800 bin lira değere sahip 'Gobakbey'in en pahalı aygırları olduğunu söyledi.

Karabulut, işletmenin en verimli aygırının ise Özgünhan olduğunu belirterek, 'İstanbul Veli Efendi Hipodromundaki 2014 elit tay satışlarında, Özgünhan'ın Saraybosna isimli 2,5 yaşındaki erkek tayı 460 bin liraya satıldı. Bu sene de Geceninsesi isimli 2,5 yaşındaki erkek tayının, Veli Efendi Hipodromunda 400 bin lira bedelle satışı yapıldı' diye konuştu.

Aygırların aşım sezonuna yaklaştıkları için beslemelerine dikkat ettiklerini kaydeden Karabulut, 'Atlar için en önemli beslenme maddesi olarak yulaf veriyoruz. Yulafın yanında besleyici ve enerji verici olarak, Malatya dünya kayısı başkenti olduğu için gün kurusu kayısı, onun yanında kuru üzüm, keçi boynuzu pekmezi veriliyor. Vitamin ve mineraller veriliyor. Aygırların aşım sezonuna yaklaştığı için daha destekleyici vitamin ve mineral karması yem yapılıyor' ifadelerini kullandı.

Karabulut, aygırların günde bir kez beslendiğini dile getirerek, onun haricinde günlük yonca ve kuru ot verildiğini, aygırın istediği zaman önünde bulunan kuru otu tükettiğini söyledi.

- Locaları 5 yıldızlı otel konforunda

Aygır tavlasının 2014 yılının sonunda aşım sezonundan sonra bakıma alındığını ifade eden Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Beş yıldızlı otel konforundaki localar ve bütün aygır tavlası baştan aşağı yenilendi. Yenilendikten sonra aşım sezonuna yakın besleme şeklimizi de değiştirdik. Atların en önemli besin kaynağı olan yulafa diğer vitaminleri de kattık. Aygırlarımızdan yıllık ortalama 110 tay alınıyor. Bu tayların çoğunluğu Özgünhan, Gobakbey ve Tümözbey isimli aygırlardan. Yoğunluk olarak Özgünhan isimli aygırımızdan tay elde ediyoruz. Özgünhan'ın geçen sene 26 tayı vardı.'

Karabulut, 2015'de Bursa Karacabey Tarım İşletmesinde 60, İstanbul Veli Efendi Hipodromunda ise 15 elit tay sattıklarını belirterek, 'Yaklaşık olarak iki satıştan 5 milyon lira civarında gelir elde ettik. Sahada koşan atlarımızdan ise 2015 yılında 2 milyonun üzerinde gelir sağladık. 2015'de 110 tayımız oldu. Bu taylar 2016 ve 2017 yıllarında satışa sunulacak' dedi.

- Aşım sezonunda özel menü

Damızlık olarak kullandıkları aygırlara altı aylık periyot içerisinde daha iyi bakım yaptıklarını kaydeden Karabulut, şunları kaydetti:

'Damızlık olarak kullandığımız için bu aygırları 15 Şubat ile 15 Haziran arasındaki aşım sezonunda, enerjisi daha yüksek ve kaliteli yemlerle besliyoruz. Hayvanın aşım sezonunda güçsüz düşmemesi, damızlık vasıflarını sürdürebilmesi için biz bu hayvanlara keçi boyunuzu pekmezi, gün kurusu kayısı, kuru siyah üzüm, vitamin mineral karmaları gibi ürünleri yemlerine katıyoruz. Özel olarak pelet aygır yemi de katıyoruz.'

Aygırların yeme, içme ve günlük diğer aktivitelerine çok dikkat ettiklerini vurgulayan Karabulut, 'Beş yıldızlı otel konforunda yaşamlarını sürdürmeleri ve damızlık gen kaynaklarının yavrularını artırabilmesi için elimizden gelen her türlü imkanı onlara sunuyoruz' dedi.
Kaynak: AA