Aziz Nesin'in 100. Doğum Günü

Nesin Vakfı, yazar Aziz Nesin'in 100. yaş günü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi.

Yıldız Hisar Tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte AA muhabirine açıklamada bulunan Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, 100 yılın çok uzun bir zaman olduğuna vurgu yaparak, '100 yıl az değil, 100 yaşında. Arkasında büyük edebi eserler bıraktı' dedi.

Babasının, yazdığı kitapların yanı sıra Nesin Vakfını da bıraktığını kaydeden Nesin, 'Vakıf, yaşayan, değişmesi, zamana uyması gereken, gelire ihtiyacı olan bir varlık. Kitabı yazıyorsunuz ve bitiyor. Vakıf ise sürekli değişmesi, yaşaması gereken organik bir organizma. Kitap gibi değil. Bunun sürekli mücadelesini veriyoruz ve tabii ki yorucu' ifadelerini kullandı.

Ali Nesin, sonu belli olan işlerin kolay olduğunu dile getirerek, şunları aktardı:

'Bu vakıf işi hiç bitmeyen bir iş. Çocuklar büyüyor. Onları mezun ettikten sonra iş bitmiyor ki. Yeni çocuklar geliyor sürekli. Problemli çocuklar geliyor. Bir çocuğumuz dışında hemen hemen hepsi bir iş buldu, eğitim gördü. Vatana, millete, topluma yararlı birer birey oldular. Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.'

Babasının yaşadığı son yıllarda vakfa alınan çocukların sosyal durumunun değiştiğine dikkati çeken Nesin, 'Vakfa ilk çocuk aldığımızda, anne babanın şefkat görmüş çocukları geliyordu. Bir evde oturuyorlardı ama anne ve babasının yeterince parası yoktu eğitim görmeleri için. Onlar geliyordu vakfa. Babamın ölümünden birkaç yıl öncesinde ise dejenere ailelerin çocukları gelmeye başladı. Sokağa düşmüş anne, hapse girmiş baba, dayak yiyen, işkence gören çocuklar, taciz, tecavüz görmüş çocuklar. Yani zor çocuklar gelmeye başladı' diye konuştu.

Nesin, 40'tan fazla çocuğun eğitim gördüğü vakfın, bugüne kadar yüzlerce mezun verdiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

'Vakfın amacı, eğitim, eğitim göremeyen, bir evi, ailesi olmayan çocuklara yuva sunmak, onların eğitim almalarını, güvenliklerini sağlamak, giyiminden, sağlığına kadar her şeylerinde yanlarında olmak. Nesin Vakfı gerçekten bir ailedir ve oraya gelen çocuklar da çok kısa bir sürede orayı aile olarak kabul ederler.'

Ali Nesin amacının, sadece Aziz Nesin'i yaşatmak olmadığını, Nesin Vakfını da yaşatmak istediğini kaydetti.

- Cihangiroğlu: 'Aziz Nesin'in bize bıraktığı bu mirası geleceğe taşımak için çaba sarfediyoruz'

Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu da temelde yaptıkları işin çocuk bakmak olduğunu belirterek, 'Aziz Nesin'in belirlediği çerçevede, bize bıraktığı bu mirası ayakta tutmak, onu geleceğe taşımak için çaba sarfediyoruz aslında. 100. yılda, Aziz Nesin'i bu güne kadar genç kitleye yeniden hatırlatmak ve doğru bir şekilde tanıtmak istedik' dedi.

Nesin Vakfı'nın büyük bir kültürel mirası içinde barındıran önemli bir merkez olduğunu söyleyen Cihangiroğlu, şu bilgileri aktardı:

'Vakıf ailesi 42 çocuğu barındırıyor. Bu çocuklar tam olarak aile koşulları içerisinde büyüyor. Kendi odaları ya da bir iki arkadaşıyla birlikte yaşadıkları odaları var. Çok hoş bir ortam. Çocuklar, ayaklarının üzerinde duruncaya, ekonomik bağımsızlıklarını kazanana kadar vakfın birer üyesi oluyor. Biz 0-10 yaş grubundan çocuklar alıyoruz. Mezun olduktan sonra da o çocuklar ailenin bir parçası oluyor. Ben de vakfın mezunlarından biriyim. Sadece ben değil, başka arkadaşlarım da var. Burası büyük bir aile.'

Cihangiroğlu, vakıf bünyesinde Suriyeli çocuk olmadığına değinerek, 'Onları destekleyen ya da onlarla çalışma yapan kimi derneklerle dirsek temasındayız. Suriyeli çocuklarla, mültecilerle çalışan derneklere destek veriyoruz. Bizde fazla olanı onlara vererek, bir şekilde onlara da ulaşmasını sağlıyoruz. Kırtasiyeden giyime her şey olabilir bu' ifadelerini kullandı.

Nesin Vakfı gönüllüleri ile bağışçılarının katıldığı etkinlikte, Ezginin Günlüğü ve Serap Yağız konser verdi.

Kaynak: AA