S&P'den Türkiye'deki Hayat Dışı Sorumluluk Sigortaları Açıklaması

S&P, 2015 yılsonunda yüzde 10 ve 2016‘da da yüzde 3 civarında prim reel büyüme oranının gözlemleneceğini öngörüsünde bulundu.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poors, Türkiye’deki hayat dışı sorumluluk sigortaları sektörü için sektör ve ülke riskini ılımlı olarak değerlendirdiğini açıkladı.

S&P’nin değerlendirmesinde, sektörün ve Türkiye’ye dair ılımlı risk görüşü olduğu ve ortalama gelir düzeyi, ekonomide volatilite ve yüzde 10 civarında seyreden işsizlik oranına dayandığı belirtildi.

S&P, 2015 yılsonunda yüzde 10 ve 2016‘da da yüzde 3 civarında prim reel büyüme oranının gözlemleneceğini öngördü.

Açıklamada, yılın ilk 9 ayında, Türkiye hayat dışı sigortalar sektörü, 2014’ün aynı dönemine kıyasla prim düzeylerinde yüzde 15’lik önemli bir nominal büyüme oranı yakaladığı (18.5 milyar TL (6,1 milyar dolar), bu büyümenin, yeni iş fırsatları ve fiyat artışlarından kaynaklandığı bildirildi.

Ancak, yüksek enflasyon oranı nedeniyle reel büyüme yaklaşık yüzde 7.5 oranında gerçekleştiği, prim düzeyi artışları ve yüksek yatırım geri dönüşlerine rağmen, sektörde yaklaşık 110 milyon TL oranında bir zarar açıklandığını söyledi.



Bu durumun çoğunlukla, araç işletmelerinin bir önceki yılın tazminat talepleri ve fiyatlandırma yetersizliği sebebiyle ortaya koyduğu düşük performanstan ( 1,7 milyar TL tutarında zarar) kaynaklandığı belirtilen açıklamada, sektörün maddi büyüme potansiyeli olduğuna inandıklarını, ancak karlılık oranlarının 2016-2017 yılları için henüz belirsiz olduğunu belirtti.

Bu durumun kısmen, geçmişteki tazminat talepleri için ayrılan rezerv seviyesinin belirsiz olması ve yeterli olmaması ihtimalinden kaynaklandığı, ayrıca piyasadaki rekabet yoğunluğu gelirler üzerindeki baskısını sürdürdüğü belirtildi.
Kaynak: İHA