Kış Günlerinin Vazgeçilmezi Pekmez Böyle Yapılıyor

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde vatandaşların talebi üzerine belediye tarafından "pekmezhane" kuruldu. Mahalleli pekmezhanede kendi pekmezini yapacak.

Kış Günlerinin Vazgeçilmezi Pekmez Böyle Yapılıyor
Sındırgı Belediyesi, kırsal mahallelerdeki hizmetlerine ara vermeden devam ediyor. Sındırgı’ya bağlı Düğüncüler Mahallesi sakinlerinin Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’tan talep ettikleri ‘pekmezhane’ mahalle sakinlerinin hizmetine sunuldu. Yıllardır pekmezlerini eski bir yapıda kaynatarak hazırlayan vatandaşlar, artık belediye tarafından yapılan pekmezhanede pekmezini yapacak. Pekmezin nasıl elde edildiği konusunda bilgi veren Rıfat Oruç, “Köyümüzün verimli üzüm bağları var. Bu mevsimde bağ bozumu yapıyoruz, topladığımız üzümleri pekmez haneye taşıyarak önce çiğneyerek şıralarını çıkarıyoruz. Bu şırayı kazanlarda topluyoruz. Toplanan şırayı akşamdan çalma denilen olayla, kireç ve özel toprağı ile çalıp daha sonra alta çöken çökeltiyi atıp üzerindeki berrak şırayı alıyoruz ve daha sonra kazanlara alarak yakılan ateşler üzerine büyük pekmez kazanlarında kaynatarak pekmez elde ediyoruz” dedi.

Mahalle sakinleri Sındırgı Belediyesi tarafından eski pekmezhane yıkılarak yenisinin yapılmasından dolayı Başkan Yavaş’a çok teşekkür ettiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA