'Mobil Cihazlarda Güvenlik Önlemi Alınmıyor'

Antivirüs yazılım firması ESET'in Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, çoğu kullanıcının cep telefonunda ya da diğer mobil cihazlarında güvenlik yazılımı kullanmadığını belirterek, "Aslında mobil cihazlarımızda daha çıplağız, daha şeffafız. Her şeyimiz orada, bütün telefon numaralarımız, yazışmalarımız, e-postalarımızın hepsi cep telefonu üzerinde. Bu nedenle cep telefonumuzu daha iyi korumamız gerekiyor" dedi.

Akkoyunlu, Türk Ekonomi Bankası (TEB)  ve ESET tarafından bir otelde düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2014 yılında dünya genelinde 550 milyon siber saldırı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bilgi güvenliği zafiyetleri dolayısıyla ortaya çıkan zararların 7 milyar doları aştığını ifade eden Akkoyunlu, bu tehditlere karşı kurumların ilk olarak kurum içi güvenlik politikası oluşturması ve çalışanların sorumluluk alanlarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konunun önemli bir parçasının da çalışanların eğitimi olduğunu dile getiren Akkoyunlu, bunun yanında güçlü şifreler oluşturulması, envanter raporları tutulması, yedekleme yapılması, iş sürekliliği yönetiminin sağlanması, güvenlik yazılımı kullanılması ve lisanslı yazılımların tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Akkoyunlu, Türkiye'de cep telefonlarında internet kullanımının son yıllarda önemli oranda arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla cep telefonu güvenliğinin önemi de arttı. Çoğu kullanıcı cep telefonunda ya da diğer mobil cihazlarında güvenlik yazılımı kullanmıyor.  Aslında mobil cihazlarımızda daha çıplağız, daha şeffafız. Her şeyimiz orada, bütün telefon numaralarımız, yazışmalarımız, e-postalarımızın hepsi cep telefonu üzerinde. Bu nedenle cep telefonumuzu daha iyi korumamız gerekiyor. Çoğu kurum çalışanlarına cep telefonu veriyor, saha ekipleri tabletler kullanıyor. Oradaki açıkları da kapatacak güvenlik yazılımları kullanılmasını öneriyoruz."

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise mobil bankacılığın internet bankacılığına oranla daha hızlı büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye’de mobil bankacılık müşterisinin 2015 yılının ilk yarısında 9 milyon 119 bin kişiye ulaştığını belirten Gör, bankalarının 200 bin müşterisinin şubeye gitmeden bankacılık işlemlerini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Gör, müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgu yaparak, dijitalleşmeyle oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

- "Dolandırıcılar ilkokul mezunu ama teknolojiyi iyi kullanıyor"

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun da yaşanmış dolandırıcılık olaylarından örnekler verdi.

Kendilerini polis, savcı, hakim olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan kişilerin genellikle "532" ile başlayan mobil hatları aradıklarını belirten Altun, şöyle konuştu:

"Sizi aradıklarında adeta akıl tutulması yaşıyorsunuz. Annenizin kızlık soyadını biliyorlar, kaç çocuğunuz olduğunu biliyorlar, adresinizi biliyorlar. Hepsini öğrenmişler. Bulmak zor değil. Bugün bir eczaneye de gitseniz TC kimlik numaranızla bütün bilgilerinize ulaşılabilir. TC kimlik numarasını bulmak da zor değil. Yüksek Seçim Kurulu, seçim zamanlarında listelerde kimlik numaralarınızı ilan ediyor. İnsanların kişisel verileri güvende değil."

Altun, Türkiye'de internette en çok işlenen suçların başında, kopya kredi kartlarıyla alışveriş yapılması geldiğine işaret ederek, internetten alışverişlerde sanal kredi kartlarının kullanılmasını önerdi.

Bilişim suçlarının en çok işlendiği illerin başında İstanbul, Muğla, Antalya, İzmir ve Aydın'ın geldiğine dikkati çeken Altun, en az bilişim suçu işlenen illerin ise Erzincan, Tokat, Kastamonu, Trabzon ve Kırşehir olduğunu bildirdi.

Altun, suçun önemli bir ayağının da sosyal medya olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sosyal medyada her şeyimizi paylaşıyoruz. Ayrıldığı erkek arkadaşlarının adlarına sosyal medyada hesap açıp uygunsuz fotoğraflarını yayan kadınlar var. Bunlardan intihara kalkışan ikisinin ifadesini ben aldım. Bankadan, kargo şirketinden gönderilmiş görüntüsü verilen e-postalar, cep telefonu mesajları var. Genellikle porno sitelere girenler, ekranlarında 'Türk Polisi Siber Suç Bölümü bilgisayarınız kilitlendi' yazılı mesajlar görebiliyor. Bunların hepsi dolandırıcılık amaçlıdır. Polisle ilgili virüsleri genelde Türkiye'de yaşayan Ruslar gönderiyor. Bulgaristan'da yaşadığını söyleyip evlilik vaadiyle erkekleri dolandıran kişiler var. Jigolo siteleri var. Bağcılar'da tekstil sektöründe çalışan iki arkadaş geldi. Bunlardan biri bin lira diğeri de bin 500 lira verip jigolo sitesine üye olmuşlar. 3 ay bekleyip bir şey çıkmayınca dolandırıldıklarını anlayıp bana geldiler. Bu şekilde 20'ye yakın şikayet aldık."

Dolandırıcıların genellikle ilkokul mezunu ve cahil kişiler olduğunu dile getiren Altun, buna rağmen teknolojiyi çok iyi kullandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA