Uyutulacaktı, Yürüteçle Hayata Tutundu

Ankara’da yaşayan hayvansever Burçin Akalın, otomobil çarpması sonucu felç kalan ve veterinerlerin uyutulması gerektiğini söylediği Akbaş cinsi köpeği yaşama bağlamayı başardı. Bununla da yetinmeyen Akalın, temi ettiği yürüteçle ‘Umut’ ismini verdiği köpeğin yeniden yürümesini sağladı.

Uyutulacaktı, Yürüteçle Hayata Tutundu
Türkiye’nin bir çok yerinde zaman zaman çeşitli hayvan katliamları yaşanırken, Ankara’da ise bir köpeğin nasıl hayata bağlanabileceğinin en güzel örneği yaşandı. Ankara’da yaşayan 32 yaşındaki hayvansever Burçin Akalın, 7 ay önce sokak hayvanlarını beslediği Kurtuluş Parkı’nda, otomobilin çarptığı parka bırakılmış bir köpek gördü. 4 yaşındaki ‘Akbaş’ cinsi köpeğin arka ayaklarının tutmadığını ve kanlar olduğunu fark eden Akalın, otomobiliyle köpeği özel bir veterinerlik merkezine götürdü. Merkezde veterinerler, köpeğin omuriliğinin kırıldığı ve felç kalacağını acılarına son vermek için uyutulması gerektiğini söyledi.



“UYUTULMASINA İZİN VERMEDİ”

Köpeğin gözünün önünde ölüme gitmesine izin vermeyen Akalın, yaralı köpeği 3 kliniğe daha götürdü. Onlardan da aynı cevabı alan genç hayvansever, köpeğe evinde bakmaya karar verdi. Yaralı köpeğe ‘Umut’ ismini veren Burçin Akalın, düzenli olarak yara tedavisini ve masajını yaptı. Aradan geçen 2 aylık süreçte Umut’un arka ayaklarında hareketlenme olduğunu fark eden Akalın, götürdükleri klinikte köpeğin 20 seans fizik tedavi almasını sağladı. Umut’un tedavisi için ise sosyal paylaşım sitesi üzerinden birçok hayvansever seferber oldu.

“YÜRÜYEBİLMESİ İÇİN YÜRÜTECE İHTİYACI VARDI”

Burçin Akalın’ın, çabaları ile hayata tutunan ve yaraları iyileşen Umut’un yeniden yürüyebilmesi için yürütece ihtiyacı vardı. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden ‘Umut’ için yürüteç çağrısında bulunan Akalın’a yardım elini Hayvanlara Adalet Platformu Antalya Temsilcisi avukat Alev Ersan uzattı. Yapılan girişimler sonucu, Umut’un için gerekli olan yürüteç İngiltere’nin Londra kentinde yaşayan bir hayvansever tarafından Ankara’ya gönderildi. Kısa sürede yürüteci ayaklarına montaj yapılan Umut, diğer köpekler gibi park ve sokaklarda yürümeye başladı.

“YAŞAMA İSTEĞİ VARDI”

Evinde bir köpeği bulunan ama sokakta onlarca hayvanı besleyen Burçin Akalın, “Akbaş cinsi yaralı köpeği bulduğumda hemen kliniğe götürdüm. Ama bir sonuç alamadık, uyutulması gerektiğini söylediler. Ama Umut’un gözlerinde yaşama isteği vardı. 15 gün klinikte kaldı. Çok güzel iletişimimiz oldu. Yemeden içmeden 15 gün ölü gibi baktı. Ardından eve götürdüğümüzde yürümek için çabaları vardı. İki ay içinde Umut’un iç organlarının iflas edeceğini söylediler. Ama Umut, bugün yaşama bağlandı” dedi.

“HER ŞEY UMUT İÇİN”

Akbaş cinsi köpeğe diğer canlara umut olması içini ‘Umut’ ismini verdiğini aktaran Akalın, “Bir canlının uyutulmaması gerektiğini yaşama azminin olduğunu göstermek istedik. Şuan ortada havlayabilen, gülebilen bir hayvan ortaya çıktı. Tüm çabamız Umut’un yürüteçli yaşama uyum sağlayarak, arkadaşları gibi koşup oynayabilmesidir” dedi.

“UMUT’UN BAHÇELİ EV İSTEĞİ”

Umut’un 45 kilo ağırlığında olduğunu ve dışarıya çıkarmakta zorlandıklarını kaydeden Akalın, “Umut’un günde en az bir saat yürüteciyle yürümesi gerekiyor. Apartmanda bir odanın içinde ona bakmak çok zor. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama bu hayvanın doğasına aykırı bir odada beslemek. O nedenle bahçeli veya çiftliği olan duyarlı vatandaşlarda Umut’a yardım etmesini bekliyoruz. Biz hayatta tutmayı ve yürütmeyi başardık. Bundan sonrası için Umut’a rahat bir ortam bulunmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA