Bahçeci, Gebe Kalma Şansını Arttıran Laparoskopi Uygulamaları Anlattı

Yaşam kalitesini düşüren birçok kadın hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılan laparoskopik cerrahi girişimi, son yıllarda açık cerrahi girişiminden daha çok tercih edilen bir yöntem haline geldi. Bu yöntemle; gebe kalmayı tehdit eden hastalıklar; yumurtalık kistleri, dış gebelikler, miyomlar başta olmak üzere ayrıca, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometrioz kolayca tedavi edilebiliyor.

Bahçeci, Gebe Kalma Şansını Arttıran Laparoskopi Uygulamaları Anlattı
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: “Kısırlık tedavisinde laparoskopi yöntemi ile gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 50 oranında artış gösterir. Ayrıca, bu yöntem tüp bebek tedavisinin de önemli bir parçası haline gelmiştir” dedi.

Kadınların gebe kalmasını engelleyip annelik hayallerini ortadan kaldıran kısırlıkta, tanı ve tedavilerinde halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi yöntemi çokça uygulanır hale geldiğini anlatan Bahçeci, şöyle konuştu: "Dünyada ve Türkiye’de giderek daha geniş bir camiada kabul gören bu yöntem sayesinde en zor müdahalelerde dahi karın kesisi ile açık cerrahiden kaçınılabiliniyor. Jinekologlar laparoskopiyi en çok infertil hastaların takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarına engel olacak bir problemin var olup olmadığını araştırmak amacıyla kullanıyor."

Laporoskopinin kadın hastalıklarında yumurtalık, tüplerdeki sorunlar, karın iç bölgesi ve pelvis damarların incelenmesi için uygulanan ve son derece başarılı bir yöntem olduğunu belirten Bahçeci Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, şunları söyledi: “Bu sorunların haricinde kısırlığa neden olan başka faktörler yok ise laporoskopik cerrahi ile kadın hastalarda yüzde 50’lere yakın bir oranda gebe kalma şansı artar.”

Laparoskopi tüp bebek tedavisinde ne zaman uygulanır?

Tüp bebek konusunda başarı yakalamak isteyen hastalara laparoskopi yönteminin önerilmesinin gerektiğini belirten Bahçeci, yöntemin zamanlaması konusunda şöyle konuştu: “Hasta geldiği zaman eğer tüplerde bir tıkanıklık tespit edilmişse veya bir çikolata kisti, miyom, karın içerisinde yapışıklığı düşündürecek bir problemi varsa veya sebebi bilinmeyen kısırlık görülmüş ve daha önce ultasonlarda görülmeyen rahatsızlıkların bu yöntem ile tespit edilebildiğinin hastaya belirtilmesi gerekmektedir. Eğer hasta yöntemi kabul ederse, ilk muayene sonrasında tüp bebek tedavisi başlamadan uygulamanın yapılması uygundur”.

Laparoskopi uygulaması nasıl olur?

Laparoskopi ile göbekten ışıklı bir aletle karın boşluğuna giriliyor. Burada tüplerin açık olup olmadığı görülür, varsa karın içi yapışıklıklara ve anormalliklere müdahale mümkündür. Eğer tüplerden biri açık diğeri kapalı ise aşılama tedavisinin denenebilmesi gerekiyor.

Bahçeci; bu konuda şöyle diyor: “İhtimal düşük olsa da kendiliğinden gebelik şansı mevcuttur. Ancak yaşın ileri olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi önerilir. Rahim filminde tıkanıklıkla beraber tüplerin içinde sıvı birikimi gözlenip, bu yapılar ultrasonla da izlenebilir hale geldiği durumlarda da tüp bebek işlemi uygulanmalıdır. Ancak tedaviye geçmeden önce tüplerin bu hasarlı yani içi sıvı dolu bölümleri laparoskopiyle çıkarılmalı.”
Kaynak: İHA