'Genç Diplomat Akademisi' Konferansı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye'de yargı sistemlerini, mahkemeleri ele geçirince bir iktidar sahibi oluyorsunuz. Ondan dolayı Paralel Yapı da bu alanda yoğunlaşarak hukuku ele geçirmeyi hedeflemiştir" dedi.

Türkiye Gençlik Vakfının (TÜGVA), "Genç Diplomat Akademisi"nde, "Anayasa ve Hukuk" konulu ders veren Şentop, Batı ve İslam hukukuna değinerek dünyada hukukun gelişimi hakkında bilgi verdi.

Batı hukuku ile İslam hukuku arasında benzerliklerin yanı sıra farklılıkların da bulunduğunu belirten Şentop, Batı hukukunda, "devlet yoksa hukuk yoktur" anlayışının hakim olduğunu ancak İslam hukukunun yanı sıra Anglosakson ve Yahudi hukukunda "devlet olmadan da hukukun mümkün olduğunu" anlattı.

Mustafa Şentop, dünyada genel anlamda hukuk siteminin, hem kişiler hem de devletin hukukuna uygun davranmasına yönelik mekanizmalar geliştirdiğini anlatarak, "Bu mekanizmalar zamanla gelişmiştir. Bizim tarihimizde genel olarak, kişilerin uyması gereken mekanizmalar, devletin koyduğu değil, kişilerin kendi koyduğu kurallardan oluşmuştur" dedi.

Türkiye'de eskiden beri hukukla ilgili ciddi sorunlar ve tartışmalar yaşandığını dile getiren Şentop, "Bu sorunlar hukuk kurallarının yanlışlığından değil, hukuk kültürüyle ilgili temel sorunlardan kaynaklanıyor. Bizde hukuk tamamen bir araç olarak görülüyor. O yüzden bizdeki hukuk, bir protez düzen olarak algılanmaktadır. Yani kişi hukuku, ihtiyacı olduğu zaman kullanıyor" diye konuştu.

Şentop, Türkiye'de hukukun, "iktidar elde etme yolu" olarak görüldüğünü ve zaman zaman bazı grupların bu alanı kendi çıkarları için kullanabildiğini vurgulayarak, "Yani Türkiye'de yargı sistemlerini, mahkemeleri ele geçirince, bir iktidar sahibi oluyorsunuz. Ondan dolayı Paralel Yapı da bu alanda yoğunlaşarak, hukuku ele geçirmeyi hedeflemiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA