Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'de askerler ile kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler arasındaki çatışmada bir komutan hayatını kaybetti.

Burundi ordu sözcüsü Gaspard Baratuza, önceki gün başkent Bujumbura'daki çatışmada yaralanan albayın kaldırıldığı hastanede öldüğünü, yaralı iki güvenlik görevlisinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

Baratuza, kimliğine ilişkin bilgi vermediği albayın Burundi'nin Ulusal Radyo Televizyonun (RTNB) güvenliğinden sorumlu birliğin komutanı olduğunu belirtti.

Bu arada polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, olayın aydınlatılması ve sorumluların bulunması için soruşturma başlatıldığını söyledi.

- İstihbarat Başkanı Nshimirimana suikastinden sonra gözaltılar arttı -

Öte yandan, Burundi İnsan Hakları Birliği (ITEKA) Başkanı Anschaire Nikoyagize, İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'nın hafta sonu suikaste kurban gitmesinden sonra ülkede gözaltıların sayısının arttığına dikkati çekti.

Nikoyagize, gözaltına alınanların sayısının 10'a yaklaştığını belirterek polisin Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine karşı başlatılan gösterilerin düzenlendiği mahallelere baskın düzenlediğini kaydetti.

ITEKA Başkanı Nikoyagize, İstihbarat Başkanı Nshimirimana'nın öldürülmesinden sonra başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan bazılarının işkence gördüğünü iddia etti.

Burundi'de Nkurunziza'nın sağ kolu Nshimirimana'yı hafta sonu hedef alan suikastten sonra ülkedeki şiddet eylemleri tırmandı.

Yerel yetkililer, hafta sonundan bu yana düzenlenen saldırılarda 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi seçim öncesi şiddet olayları yüzünden komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: AA