Yörük Kadınlar Tulukta Ayran Yapmaya Devam Ediyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde tulukta ayran dövme ve yağ çıkartma geleneği sürüyor.

Yayık ayran, kesilen keçinin bütün halinde çıkarılan derisinin işlenmesiyle yapılan "tuluk" içinde yapılıyor. Tuluk içine konulan yaklaşık 10-15 kilogram yoğurt, 2-3 saat boyunca dövülüyor. İşlem sonrasında ayrandan tereyağı ve çökelek elde ediliyor. Uzun ve zahmetli bu işlem sırasında kadınlar, dönüşümlü olarak çalışıyor.

Tulukta yayık ayran, günümüzde daha çok göçebe yaşayan Yörükler tarafından sürdürülen bir gelenek. Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası'nda yaşayan Yörük kadınlar, kış ayları için tulukta ayran dövme ve yağ çıkarmaya başladı.

Yörük kadınlardan 73 yaşındaki Ayşe Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri yaylaya çıktığını anlattı. Yayık ayran geleneğini hala sürdürdüklerini belirten Arıcı, "Yaymış olduğumuz yoğurttan yağ çıkarıyoruz. Elde ettiğimiz yağı yemeklerde kullanıyoruz. Fazlasını ise satıyoruz. Ayranından ise kaynatarak çökelek yapıyoruz" dedi.

Fatma Karamusaoğlu (58), atalarından kalan bu geleneği yaşatmaktan mutluluk duyduklarını dile getirirken, Seher Arıcı ise tulukta yaydıkları ayrana kar da karıştırdıklarını söyledi.

Kaynak: AA