İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinin Açılması

Tahran'da İngiltere Büyükelçiliğinin resmen açılmasının ardından bir grup İranlı, büyükelçilik önünde açılışı protesto etti.

"Kahrolsun İngiliz" sloganları atan 30-40 kişilik protestocu grup polisin uyarılarıyla dağıldı.

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinin 4 yıl aradan sonra açılışı dolayısıyla güvenlik güçlerinin büyükelçilik binası çevresinde geniş çaplı önlemleri aldığı gözlendi. Öte yandan güvenlik güçlerinin göstericilerden 10 kişiyi göz altına aldığı bildirildi.

Tahran Valiliği Siyasi ve Seçim Direktörü Muhammedrıza Yusufi, ülkenin resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, yapılan gösterinin kanunlara aykırı olduğunu, bu konuda Tahran Valiliğine ulaşmış bir izin talebi bulunmadığını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran'ı ziyareti kapsamında öğle saatlerinde ülkesinin Tahran Büyükelçiliği'nin resmi açılışını yapmıştı.

Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğü Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararları almasının ardından muhafazakar bir grup büyükelçilik binasına saldırmış, elçilik binasına giren kişiler maddi zarara yol açmış ve İngiliz bayrağını yakmışlardı. Çıkan olaylardan sonra İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğini kapatmıştı.

Kaynak: AA