BM, Yemen'deki BAE Elçiliğine Saldırıyı 'Şiddetle' Kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yemen'in Başkenti Sana'daki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) büyükelçiliğinin Husiler tarafından işgal edilmesini "şiddetle" kınadı. 15 üyeli BMGK'nin dönem Başkanı Nijerya'nın BM Daimi Temsilcisi U. Joy Ogwu, 17 Ağustos'ta Yemen'deki BAE büyükelçiliğine yapılan saldırıya ilişkin bir basın açıklaması yayımladı.

BMGK'nın basın açıklamasında, konsey üyelerinin Husiler tarafından BAE büyükelçiliğinin işgal edilmesini "şiddetle" kınadığı belirtilerek, büyükelçilikteki tüm Husi unsurların derhal çekilmesi istendi.

Güvenlik Konseyi üyelerinin, diplomatik binalara yönelik tüm şiddet eylemlerini kınadığı belirtilen açıklamada, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Viyana Sözleşmesi'nde ve 1963 tarihli Konsolosluk İlişkilerini içeren Viyana Sözleşmesi'nde yer alan diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı temel ilkesi ve ev sahibi ülkelerin sorumlulukları hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca ,söz konusu Viyana Sözleşmesinde yer alan, ev sahibi ülkenin, herhangi bir saldırı ve zarara karşı diplomatik ve konsolosluk binalarını koruması ve bu misyonlarda huzurun bozulması, konsolosluk memurlarına ve diplomatik temsilcilere yönelik saldırıların önlenmesi için gerekli tüm adımları atması istendi.

Uzun süredir istikrarsızlıkların devam ettiği Yemen'de, Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine, Suudi Arabistan öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçleri, 26 Mart'ta yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için hava harekatı başlatmıştı.

Kaynak: AA