Yaz İshallerine Dikkat

Kumluca Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Süreyya Karakurt, yaz ishallerinden korunmanın yollarını açıkladı.

Yaz İshallerine Dikkat
Yaz ishallerinin mevsimsel olduğunu ve korunmak için kişilerin kendi alacağı önlemlerin etkili olacağını ifade eden Dr. Süreyya Karakurt, akut ishale yol açan mikrobik ve mikrobik olmayan birçok nedeni olduğunu söyledi.

Mikrobik olmayan nedenler arasında kavun, incir gibi gıdalar, alkol kullanımı, aşırı yeme, kullanılan laksatif ilaçlar olabileceğini belirten Karakurt, ayrıca kemoterapi alan hastalar ve ülseratif koliti olan hastalarda ishal atakları görülebildiğini belirtti.

Karakurt, şöyle konuştu:

"Mikrobik ishallerde etken mikroorganizma genellikle su ve besinler aracılığı ile bulaşır. Bu mikroorganizmalar özellikle sıcaklarda daha hızlı çoğalırlar. Besinler üreticiden tüketiciye ulaştırılırken soğuk zinciri kırılırsa mikroorganizmalar hızla üremeye başlar. Mikroorganizmaların sayısı arttıkça hastalık yapma riski de artar. Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi ağız yoluyla bu pis suları yutmalarına ve gastroenteritlerin artmasına neden olur. Hastalar ateş, karın ağrısı, barsak hareketlerinin artması, ishal, bulantı-kusma gibi şikayetlerle başvurur. Hafif olgularda bol sıvı (ayran, su) alınması, muz, patates, pirinç gibi besinlerin alınması yeterli olabilir. İshalli hasta şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bebeklerde ve yaşlılarda ishal ağır seyredebilir. Bazı hastalarda antibiyotik başlamak gerekebilir."

- "Sütlü tatlılar soğutucuda tutulmalı"

Yaz ishallerinden korunmak için yapılması gereken ve kişilerin kendi alacakları bazı önlemler olduğunu vurgulayan Karakurt, bu önlemlerin başında genel hijyen kurallarına uymak olduğunu kaydetti.

Bunların dışında tüketilen gıdaların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Karakurt, "Yiyeceklerin iyi pişirilerek tüketilmemeli. Uygun ortamlarda hazırlanmamış krema veya mayonezli salatalardan ve az pişmiş deniz ürünlerinden uzak durulmalı. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmalı. Vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalı. Mikroorganizmalardan arındırılmış sular kullanılmalı. Ayrıca iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteler ve bütün olarak çevrilmiş tavuk tüketilmemeli" diye konuştu.

Kaynak: AA