Şüpheli Ölümler Ve Mağdurları Derneği Avukatı Ahmet Çevik Açıklaması

Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Avukatı Ahmet Çevik, 22 yılda 2 bin 221 askerin şüpheli şekilde öldüğünü belirterek, anayasal reformlarla barışı desteklediklerini söyledi.

Şüpheli Ölümler Ve Mağdurları Derneği Avukatı Ahmet Çevik Açıklaması
Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Can, askerde şüpheli şekilde hayatlarını kaybeden askerlere, şehitlik verilmemesi halinde dernek olarak vatandaşlıktan çıkma kararı alacaklarını söyledi.

Askeri Mahkemelerin kaldırılıp davaların sivil mahkemelerde görülmesini isteyen Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, “Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar’dan dernek adına randevu talep ediyoruz. Gerekli yazışmaları yaptık. Çocuklarımızın şehitliklerinin verilmesini istiyoruz” ifadelerini kulandı.

Dernek avukatı Ahmet Çevik, Türkiye’de yaşam hakkının ihlal edildiğini iddia ederek, askerdeki şüpheli ölümlerin ülkenin bir yarası olduğunu söyledi.



BİN 221 ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMÜ

Askeri ölümlerin neden kaynaklandığı ve nasıl önlenmesi noktasında yeterli çalışmalar yapılmadığını savunan Çevik, “Son 22 yılda 2 bin 221 asker şüpheli şekilde hayatını kaybetmiştir.Son 10 yılda kışlada yaşanan asker ölümleri artmıştır. Şuanda bir çatışma dönemi yaşanıyor. Bu dönemde de şüpheli asker ölümlerinin yaşanmasından kaygılıyız. O nedenle anayasal adımların atılmasını istiyoruz. Yaşam hakkı kutsaldır. Biran önce sivil bir anayasanın yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Anayasal reformların gerekleşmesi halinde askeri şüpheli ölümlerin önüne geçilebileceğini kaydeden Çevik, “Bedelli askerlikte şüpheli ölümlerin önüne geçememiştir. Barış sürecinde asker ölümleri düştü. Kışlalarda şüpheli asker ölümü devam ediyor. Profesyonel bir ordu kurulmalı. Vicdani red ile isteyen direk kamu hizmeti ile bu görevini yapabilir. İllaki silah altında bu görevi yapması gerekmiyor. Bu durum askerdeki şüpheli ölümlerinde önüne geçecektir. Vicdani red hakkının da tanınması gerekir. 2012 yılında 69, 2013’de 59, 2014 yılında 43, 2015 yılında şuana kadar 18 asker şüpheli şekilde hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

2009 yılında Tunceli’nin Hozat İlçesi Sarıtaş Jandarma Karakolu’nda vatani görevini yaparken, intihar sonucu öldüğü iddia edilen er Murat Oktay Can’ın babası Oktay Can, 6 yıldır oğlunun intihar etmediğini, vurularak öldürüldüğünü ispatlamak için hukuk mücadelesi veriyor.
Kaynak: İHA