Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'de eski Genelkurmay Başkanı Albay Jean Bikomagu silahlı bir grup tarafından öldürüldü.

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, Bikomagu'nun başkent Bujumbura'daki evinin önünde silahlı bir grubun açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Nkurikiye, olayın aydınlatılması için soruşturma açıldığını belirtti.

Tutsi etnik grubuna bağlı Bikomagu, 1993 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Bazı gözlemciler, Bikomagu'nun, Hutu etnik grubuna bağlı İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'nın öldürülmesine misilleme olarak vurulduğunu iddia etti.

Burundi'de Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu (FOCODE) Başkanı Pacifique Nininahazwe ise Tutsi ile Hutular arasında etnik bir çatışma çıkmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) bazı üyeleri, Nshimirimana'nın Tutsiler tarafından öldürüldüğünü öne sürmüşlerdi.

Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu Nshimirimana'yı 2 Ağustos'ta hedef alan suikastten sonra ülkedeki şiddet eylemleri tırmandı.

Suikastten sonra düzenlenen saldırılarda da 20 kişi hayatını kaybetti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 120'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Ülkede Tutsi ile Hutu etnik grupları arasındaki iç savaş, 1993'te başladı ve 13 yıl süren iç savaşta 300 bin kişi öldü.

Taraflar arasında 2005'de barış anlaşması imzalandı.

Kaynak: AA